Lato w pełni i możemy się cieszyć owocami lata:) W tym roku zajadam się
jak nigdy jagodami. Z ich resztki postanowiłam upiec muffinki orkiszowe. Zostało mi
tylko 1/2 szklanki więc nie jest ich zbyt dużo. Polecam podwoić ilość i będzie
wtedy akurat.
Składniki na 12 sztuk:
- 2 szklanki jasnej mąki orkiszowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2-3/4 szklanki ksylitolu/brązowego cukru
- 3 jajka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3/4 szklanki kwaśnej śmietany lub śmietany kokosowej
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka jagód+1 łyżeczka mąki orkiszowej
W misce zmieszać wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól.
W drugiej misce ubić za pomocą miksera jajka z cukrem na masę. Dodać sok z cytryny,
śmietanę oraz olej. Mokre składniki dodać do suchych i wymieszać tylko do
nawilżenia składników. Jagody wymieszać z mąką. Dodać do ciasta i delikatnie
wymieszać. Masą napełnić papilotki. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku
przez ok. 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz