Sezon paprykowy w pełni więc warto z niego korzystać. Papryka to prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera w sobie między innymi witaminę C tak potrzebną naszemu organizmowi w okresie jesienno-zimowym oraz potas, wapń, magnez i żelazo. Najlepiej oczywiście spożywać ją na surowo jednak ja dzisiaj zaprezentuje Wam pastę z dodatkiem sera fety. Idealna do pieczywa.
Składniki:
- 1 czerwona papryka
- 120g sera feta dobrej jakości
- 60 g suszonych pomidorów w oleju
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- kawałeczek papryczki chilli (opcjonalnie)
Paprykę pokroić na cztery części, ułożyć na blaszce skórką do góry. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 20-30 minut w 180 stopniach. Gorącą włożyć do woreczka foliowego na 10 minut. Wyjąć i zdjąć skórkę. W misce blendera umieścić wszystkie składniki i zmiksować na gładka pastę. Przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce ok. 3-4 dni.
*Źródło: książka" Lunchbox na każdy dzień" Malwiny Bareła
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz