niedziela, 30 października 2022

Pasta z papryki i sera feta


Sezon paprykowy w pełni więc warto z niego korzystać. Papryka to prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera w sobie między innymi witaminę C tak potrzebną naszemu organizmowi  w okresie jesienno-zimowym oraz potas, wapń, magnez i żelazo. Najlepiej oczywiście spożywać ją na surowo jednak ja dzisiaj zaprezentuje Wam pastę z dodatkiem sera fety. Idealna do pieczywa. 
 
Składniki:
  • 1 czerwona papryka
  • 120g sera feta dobrej jakości
  • 60 g suszonych pomidorów w oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • kawałeczek papryczki chilli (opcjonalnie)

Paprykę pokroić na cztery części, ułożyć na blaszce skórką do góry. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 20-30 minut w 180 stopniach. Gorącą włożyć do woreczka foliowego na 10 minut. Wyjąć i zdjąć skórkę. W misce blendera umieścić wszystkie składniki i zmiksować na gładka pastę. Przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce ok. 3-4 dni. 

*Źródło: książka" Lunchbox na każdy dzień" Malwiny Bareła

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz