Wiosenna, pełna witamin pasta z rzeżuchy i pestek słonecznika. Świeża rzeżucha jest
uznawana za skarbnicę witamin A,C,K,B2,B6 oraz kwasu foliowego. Zawiera
również minerały: magnez, wapń, żelazo, potas, jod, miedź i mangan. Warto więc
wyhodować sobie na kuchennym parapecie i podjadać do kanapek lub właśnie
w formie takiej pasty.
Składniki:
- 1 szklanka świeżej rzeżuchy
- 1/2 szklanki pestek słonecznika
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Pestki słoneczniki zalać wrzątkiem i odstawić do namoczenia na ok. 15 minut.
Po tym czasie odsączyć i zmiksować na pastę z resztą składników.Gotową
pastę przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce.
* Przepis od Vegan Corner
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz