wtorek, 30 kwietnia 2019

Pasta z rzeżuchy


Wiosenna, pełna witamin pasta z rzeżuchy i pestek słonecznika. Świeża rzeżucha jest 
uznawana za skarbnicę witamin A,C,K,B2,B6 oraz kwasu foliowego. Zawiera
również minerały: magnez, wapń, żelazo, potas, jod, miedź i mangan. Warto więc
wyhodować sobie na kuchennym parapecie i podjadać do kanapek lub właśnie
w formie takiej pasty.

Składniki:
  • 1 szklanka świeżej rzeżuchy
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Pestki słoneczniki zalać wrzątkiem i odstawić do namoczenia na ok. 15 minut.
Po tym czasie odsączyć i zmiksować na pastę z resztą składników.Gotową
pastę przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce.

* Przepis od Vegan Corner

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz