Dawno nie było pieczywa na blogu więc pora to nadrobić. Ostatnio jakoś się
zaniedbałam z pieczeniem a jeśli już to robię ze sprawdzonych i starych przepisów.
Tym razem postawiłam na przepis z książki Piotra Kucharskiego
"Chleb-domowa piekarnia".
Składniki na zakwas:
- 60g aktywnego zakwasu żytniego
- 200g mąki żytniej typ 720
- 180 ml wody
Składniki na zakwas wymieszać i zostawić w temperaturze pokojowej
pod przykryciem na 8-12 godzin.
Składniki na ciasto właściwe:
- 350 zakwasu
- 200g mąki żytniej typ 720
- 400g mąki pszennej typ750
- 300 ml maślanki
- 100ml wody
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka czarnuszki (opcjonalnie)
Do zakwasu dodać pozostałe składniki na ciasto właściwe . Wyrobić na
na stolnicy posypanej mąką aż będzie gładki i elastyczne ( będzie lekko
kleiło się do rąk.) Można oczywiście wyrobić je też za pomocą miksera z hakiem.
Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć i zostawić w temperaturze pokojowej
na kolejne 8-12 godzin. Po tym czasie uformować bochenek, umieścić go w
koszyku do wyrastania i zostawić na 3-4 godziny. Piekarnik nagrzać do 220 stopni.
Chleb wyłożyć na blaszkę, naciąć od góry, wstawić do zaparowanego piekarnika
i piec 45-50 minut. Wyjąć i ostudzić na kuchennej kratce.
Skąd wziąć aktywny zakwas?
OdpowiedzUsuńTutaj jest wszystko o zakwasie: https://yummycookingwithilka.blogspot.com/2016/08/zakwas-zytni.html
OdpowiedzUsuń