czwartek, 25 kwietnia 2019

Chleb na maślance


Dawno nie było pieczywa na blogu więc pora to nadrobić. Ostatnio jakoś się
zaniedbałam z pieczeniem a jeśli już to robię ze sprawdzonych i starych przepisów.
Tym razem postawiłam na przepis z książki Piotra Kucharskiego
 "Chleb-domowa piekarnia". 

Składniki na zakwas:
  • 60g aktywnego zakwasu żytniego
  • 200g mąki żytniej typ 720
  • 180 ml wody

Składniki na zakwas wymieszać i zostawić w temperaturze pokojowej
pod przykryciem na 8-12 godzin. 

Składniki na ciasto właściwe:
  • 350 zakwasu
  • 200g mąki żytniej typ 720
  • 400g mąki pszennej typ750
  • 300 ml maślanki
  • 100ml wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka czarnuszki (opcjonalnie)

Do zakwasu dodać pozostałe składniki na ciasto właściwe . Wyrobić na
na stolnicy posypanej mąką aż będzie gładki i elastyczne ( będzie lekko
kleiło się do rąk.) Można oczywiście  wyrobić je też za pomocą miksera z hakiem.
Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć i zostawić w temperaturze pokojowej
na kolejne 8-12 godzin. Po tym czasie uformować bochenek, umieścić go w
koszyku do wyrastania i zostawić na 3-4 godziny. Piekarnik nagrzać do 220 stopni.
Chleb wyłożyć na blaszkę, naciąć od góry, wstawić do zaparowanego piekarnika
i piec 45-50 minut. Wyjąć i ostudzić na kuchennej kratce.

2 komentarze:

  1. Skąd wziąć aktywny zakwas?

    OdpowiedzUsuń
  2. Tutaj jest wszystko o zakwasie: https://yummycookingwithilka.blogspot.com/2016/08/zakwas-zytni.html

    OdpowiedzUsuń