poniedziałek, 8 kwietnia 2019

Batony migdałowe (wegańskie i bez glutenu)


Zdrowe batoniki migdałowe sprawdzą się idealnie gdy dopadnie nas ochota
na coś słodkiego. Domowy batonik ma ten plus, że możemy regulować w nim
ilość cukru i nie dodajemy zbędnych chemicznych dodatków. Możemy je jeść
ze świadomością, że nie szkodzi nam a dodaje energii.

Składniki na ok. 7 sztuk:
  • 1/2 szklanki masła migdałowego
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego
  • 1/3 szklanki ksylitolu
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych
  • 1/3 szklanki mielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżka nasion chia
  • 1/3 pestek dyni
  • 1/4 szklanki wiórków kokosowych

W garnuszku umieścić masło migdałowe, olej kokosowy i ksylitol.
Wstawić na gaz i podgrzewać na małym ogniu do czasu aż ksylitol
się rozpuści ( nie potrzeba gotować). Dodać resztę składników. Wymieszać.
Masę wyłożyć do naczynia o wymiarach ok.12x9 cm. Wstawić do lodówki
na ok.1-2 godziny. Następnie pokroić na batony.



Źródło: Sweetashoney

2 komentarze: