poniedziałek, 25 marca 2019

Paluchy z sezamem (makiem)


Zamiast kupować w sklepie paluszki pełne chemicznych dodatków proponuję
upiec sobie swoje w domu. Wykonanie jest bardzo proste a smak wprost rewelacyjny:)
Są chrupiące i mają tę zaletę, że możemy je posypać tym co lubimy:  sezamem, makiem
lub ziołami. Paluchy sprawdzą się jako przekąska dla całej rodziny.

Składniki:
  • 250g mąki orkiszowej jasnej (może być też mąka pszenna)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia bez fosforanów
  • 250g twarogu
  • 150g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajo
  • mak, sezam, zioła

Za pomocą miksera wyrobić ciasto z mąki, proszku do pieczenia, twarogu,soli i
zimnego masła pokrojonego na kawałki. Ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę.
Rozwałkować na kwadrat 40 cm i pokroić na paski o wymiarze 1x20 cm. Przełożyć
na blaszkę, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem lub makiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 13-15 minut.

* Trochę zmodyfikowany przepis pochodzi z książki Anne Kamp "Zdrowa dieta przy 
    nietolerancji histaminy"



3 komentarze:

  1. wyglada super..a slowo na temat konsystencji ?? jaka powinna byc?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto bo chyba o to chodzi jest bardzo elastyczne i łatwe do wałkowania.

      Usuń
  2. Idealne do chrupania przed meczem! ;d

    OdpowiedzUsuń