Zamiast kupować w sklepie paluszki pełne chemicznych dodatków proponuję
upiec sobie swoje w domu. Wykonanie jest bardzo proste a smak wprost rewelacyjny:)
Są chrupiące i mają tę zaletę, że możemy je posypać tym co lubimy: sezamem, makiem
lub ziołami. Paluchy sprawdzą się jako przekąska dla całej rodziny.
Składniki:
- 250g mąki orkiszowej jasnej (może być też mąka pszenna)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia bez fosforanów
- 250g twarogu
- 150g masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajo
- mak, sezam, zioła
Za pomocą miksera wyrobić ciasto z mąki, proszku do pieczenia, twarogu,soli i
zimnego masła pokrojonego na kawałki. Ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę.
Rozwałkować na kwadrat 40 cm i pokroić na paski o wymiarze 1x20 cm. Przełożyć
na blaszkę, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem lub makiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 13-15 minut.
* Trochę zmodyfikowany przepis pochodzi z książki Anne Kamp "Zdrowa dieta przy
nietolerancji histaminy"
wyglada super..a slowo na temat konsystencji ?? jaka powinna byc?
OdpowiedzUsuńCiasto bo chyba o to chodzi jest bardzo elastyczne i łatwe do wałkowania.
UsuńIdealne do chrupania przed meczem! ;d
OdpowiedzUsuń