Małe słodkie migdałowe kulki w wersji wegańskiej i bezglutenowej. Myślę, że
skradną nie jedno serce. Moje już zdobyły.
Składniki na ok. 10-15 sztuk:
- 140g migdałów bez skórki
- 60g płatków owsianych bezglutenowych
- 1-2 łyżki syropu klonowego lub miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 10g oleju kokosowego
Migdały zmielić za pomocą robota kuchennego. Dodać do nich płatki owsiane,
syrop klonowy, ekstrakt i olej kokosowy. Wszystko razem miksować chwilkę.
Gdyby masa wyszła zbyt sucha dodać troszkę wody. Z masy lepić kulki. Wstawić
je do lodówki żeby trochę stwardniały.
* Jeśli nie mamy urządzenia do mielenia migdałów można użyć już
zmielonych migdałów dostępnych w sklepach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz