poniedziałek, 11 marca 2019

Migdałowe kulki (wegańskie, bez glutenu)


Małe słodkie migdałowe kulki w wersji wegańskiej i bezglutenowej. Myślę, że 
skradną nie  jedno serce. Moje już zdobyły.

Składniki na ok. 10-15 sztuk:
  • 140g migdałów bez skórki
  • 60g płatków owsianych bezglutenowych
  • 1-2 łyżki syropu klonowego lub miodu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 10g oleju kokosowego

Migdały zmielić za pomocą robota kuchennego. Dodać do nich płatki owsiane,
syrop klonowy, ekstrakt i olej kokosowy. Wszystko razem miksować chwilkę.
Gdyby masa wyszła zbyt sucha dodać troszkę wody. Z masy lepić kulki. Wstawić
je do lodówki żeby trochę stwardniały.

* Jeśli nie mamy urządzenia do mielenia migdałów można użyć  już 
  zmielonych migdałów dostępnych w sklepach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz