poniedziałek, 11 marca 2019

Krakersy orkiszowe z ziarnami (wege)


Wybaczcie, że ostatnio tak mało się dzieje na blogu ale niestety spowodowane jest
to moimi kłopotami ze zdrowiem. Krakersy to takie coś małego do pochrupania.
Czasem mamy ochotę na tzw. słone przekąski jak paluszki cz krakersy właśnie. Moja
wersja jest pozbawiona wszystkich wzmacniaczy smaku i konserwantów a zawiera
w sobie ziarna dyni, sezamu i siemienia lnianego. Nie wiem jak wy ale ja wybieram
wersję domowych krakersów :)

Składniki na ok.25-27 sztuk:
  • 100g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 30g płatków owsianych
  • 30g ziaren siemienia lnianego
  • 30g ziaren sezamu
  • 40g ziaren dyni
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • 60 ml wody

Wszystkie suche składniki wymieszać w misce. Dodać olej i wodę. Dokładnie
całość wymieszać. Wyłożyć ciasto na posypaną lekko mąką stolnicę. Wałkować
i wykrawać dowolnej wielkości krakersy. Wyłożyć je na blaszkę i wstawić do
nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 20-25 minut (do lekkiego zarumienienia).
Ostudzić na metalowej kratce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz