poniedziałek, 3 grudnia 2018

Granola dyniowa


Zamiast gotowych płatków ze sklepu polecam zrobić sobie własną
domową granolę. Nie ma nic lepszego niż granola na śniadanie. Z mlekiem
lub jogurtem tak jak u mnie kokosowym. Nie tylko pięknie wygląda ale też
smakuje. Nadaje się także na wynos. Wystarczy zamknąć ją w słoiku :) 

Składniki:
  • 3 szklanki płatków owsianych np. górskich
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych
  • 1/2 szklanki orzechów (ulubionych)
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/2 szklanki puree z dyni
  • 1/2 szklanki oleju 
  • 1/2 szklanki miodu lub syropu klonowego
  • 1 łyżeczka cynamonu

Zmieszać w misce płatki owsiane i bakalie (bez żurawiny).W drugiej misce
zmieszać puree z dyni z olejem, miodem i cynamonem. Wlać mokre składniki
do suchych i dokładne wymieszać.  Całość wyłożyć równomiernie na blaszkę
do pieczenia wyłożoną papierem. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika
i piec ok. 10-15 minut, przemieszać i piec kolejne 10-15 minut na jasno złoty kolor.
Wyjąć blaszkę i dodać żurawinę. Wymieszać, zostawić do ostudzenia. Przechowywać
w słoiku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz