sobota, 22 grudnia 2018

Chleb litewski ze śliwką (świąteczny)


Od kilku lat nie wyobrażam sobie, żeby na świątecznym stole
zabrakło domowego chleba. Od kiedy znalazłam na blogu Adam Piekarz
ten pyszny razowy chleb to właśnie on zagościł na moim stole w te
świąteczne dni. Ma w sobie bakalie (u mnie tylko śliwki) i to właśnie
kojarzy mi się z tym magicznym czasem świąt :) Doskonały do wędlin
czy serów a nawet posmarowany tylko masłem. Sprawdzi się oczywiście
nie tylko od święta.

Składniki (cytuję za autorem) :

 1 faza : półkwas 
  •  80g zakwas żytni aktywny o wydajności 200%
  • 60g woda o temperaturze 24oC
  • 80g mąka żytnia razowa typ 2000

Rozprowadzić zakwas w wodzie , dodać mąkę , zamieszać i pozostawić pod
przykryciem na 8 godzin w temp. pokojowej

2 faza : kwas pełny
  •  220g półkwas (cała faza poprzednia)
  • 150g woda o temp 28oC
  • 130g mąka żytnia typ 720
 
Postępować identycznie jak w poprzedniej fazie.

3 faza : ciasto właściwe
  • 500g kwas pełny (cała faza poprzednia)
  • 100g woda o temp 30oC
  • 250g mąka żytnia typ 720
  • 10g słód żytni palony
  • 10g sól
  • 100g śliwki suszone  (pokrój i opcjonalnie sparz wodą jeśli są mocno wysuszone)
  • 75g morele suszone  (pokrój i opcjonalnie sparz wodą jeśli są mocno wysuszone)
  • 50g rodzynki   (opcjonalnie sparz wodą jeśli są mocno wysuszone)
  • 40g miód naturalny

Dodać wszystkie składniki oprócz bakalii i mieszać 6 minut , następnie dodać
bakalie i dalej mieszać ciasto kolejne 6 minut. Po wymieszaniu przełóż do formy
(ciasto powinno dać się nakładać łyżką) , ugnieć aby nie utworzyły się
wolne przestrzenie wewnątrz ciasta , dokładnie wyrównać szpatułką przykryć
i odstaw w ciepłe miejsce do fermentacji końcowej (rozrostu). Ciasto powinno
podwoić objętość po 1,5 - 3 godzinach. Po podwojeniu objętości wstaw do
piekarnika rozgrzanego do temp 220oC , delikatnie zaparowanego
i piec 5-10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180-190oC
i dalej piec 30-40 minut.


Źródło: Adam Piekarz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz