czwartek, 22 listopada 2018

Rogaliki czosnkowe


Dzisiaj serwuję rogaliki z czosnkiem. Pewnie znacie bagietki czosnkowe.
Te rogaliki to właśnie coś podobnego. Na wierzchu masło czosnkowe i oregano.
Sprawdzą się zarówno na śniadanie w domu jak i na wynoś. 

Składniki:
  • 1/2 kg mąki pszennej (typ 550)
  • 25g świeżych drożdży
  • 200 ml letniego mleka
  • 250g jogurtu naturalnego w temp. pokojowej
  • 1 jajko w temp. pokojowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

Składniki do posmarowania wierzchu:
  • 60g masła
  • 1-2 łyżeczki suszonego oregano
  • 4 ząbki czosnku 

Do miski dodać mleko, drożdże i wymieszać aż się rozpuszczą. Dodać
cukier i ok. 4 łyżki mąki. Wymieszać, przykryć i zostawić w ciepłym miejscu
do wyrośnięcia na około 20 minut. Po tym czasie dodać resztę mąki, jogurt,
jajko i sól.  Ciasto dobrze wyrobić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego.
Zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. godzinę aż podwoi objętość.
Ciasto podzielić na dwie części. Z każdej rozwałkować duże koło. Podzielić
je na 8 trójkątów. Zwijać od szerszej strony tworząc rogaliki. Ułożyć
je na wyłożonej papierem blaszce zachowując odstępy. Odstawić
do wyrośnięcia na około 45 minut. Gdy rogaliki rosną rozpuścić masło, dodać
do niego oregano oraz posiekany czosnek.

zdjęcie z telefonu
 
Przed pieczeniem posmarować każdego rogalika masłem.
Piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 20-25 minut.
Ostudzić na metalowej  kratce.

1 komentarz: