wtorek, 13 listopada 2018

Jaglanka kokosowo-czekoladowa


Kasza jaglana już od dawna gości na moim stole. Jest niezastąpiona szczególnie
jesienią i zimą ponieważ ma właściwości ocieplające organizm. Dobrze jest
zacząć od niej dzień.  Te małe ziarenka maja w sobie moc :) Dzisiejsza
 propozycja może być zarówno słodkim śniadaniem lub deserem.

Składniki:
  • 200g surowej  kaszy jaglanej
  • 200g wiórków kokosowych 
  • 2 łyżki surowego kakao
  • ksylitol, miód, syrop klonowy lub stewia wg. gustu

Kaszę zalać 4 szklankami wody lub mleka roślinnego i gotować pod
przykryciem na niewielkim gazie aż kasza wchłonie wodę (ok.20 minut).
Do ugotowanej wsypać wiórki kokosowe, dosłodzić i zmiksować blenderem.
Kaszę podzielić na pół i do drugiej połowy dodać kakao. Wykładać do
szklanki lub słoika, jeśli ma być na wynos, jasną i potem ciemną część lub
na przemian. Można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno udekorowaną
owocami.

 Źródło: Vegabanda

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz