środa, 25 stycznia 2017

Sałatka z burakiem, pomarańczą i orzechami


Bardzo prosta sałatka z dodatkiem buraka. Świetnie się nada jako przekąska, lekka
kolacja lub nawet na imprezowy stół bo prezentuje się ładnie. Przyznam, że pierwszy 
raz mieszałam buraka z pomarańczą ale myślę, że połączenie jest tak udane, że jeszcze
z niego na pewno skorzystam. Całość dopełniają prażone orzechy włoskie. Nie tylko 
tu pasują ale także sprawiają, że sałatka staje się bardziej pożywna. Czy wiecie, że
garść orzechów włoskich ma tyle samo kalorii co jeden pączek. Ale spokojnie to te
dobre kalorie, które mają same zalety dla naszego organizmu. Pod warunkiem
oczywiście, że na orzechy nie jesteśmy uczuleni. 

Składniki:
  • 100g miksu sałat (można użyć też samej rukoli)
  • 1 większy burak
  • 1/2 niewielkiej czerwonej cebuli
  • 1 pomarańcza
  • garść orzechów włoskich

Składniki na sos:
  • 1 -2 łyżki octu balsamicznego (można użyć zamiast- winnego) 
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Buraka ugotować lub upiec w piekarniku. Ostudzić, obrać i pokroić
na plasterki, które później należy podzielić na cztery części). Na półmisku
ułożyć sałatę. Na nią buraki, pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojoną na
cząstki pomarańcze. Orzechy uprażyć na suchej patelni. Rozgnieść trochę
w dłoniach i posypać sałatkę. Składniki na sos wymieszać. Polać sałatkę
na pięć minut przed podaniem.

1 komentarz:

  1. Kocham takie sałatki! Bardzo podoba mi się połączenie słodkiej pomarańczy z wytrawnym burakiem. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń