środa, 24 stycznia 2018

Muffiny na drugie śniadanie


Gdy znudzą nam się kanapki do pracy czy szkoły  możemy przygotować
sobie takie oto muffinki. Są bardzo pożywne. Mają w sobie dodatek mąki
razowej oraz marchewkę, jabłka i orzechy. Wystarczy tylko kubek kawy i 
nic do szczęści już nie potrzebujemy :)

Składniki:
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1 szklanka płatków owsianych np. górskich lub otręby owsiane
  • 1/3-1/2 szklanki cukru trzcinowego (możemy zamienić na miód lub ksylitol)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia (bez fosforanów)
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 starte na tarce jabłka (ok. 300g)
  • 200g startej na tarce marchewki
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1/3 szklanki rodzynek lub suszonej żurawiny (opcjonalnie)
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka (może być roślinne)
  • 1/4 szklanki oleju 


W dużej misce wymieszać mąki, płatki owsiane, cukier, cynamon, proszek do
pieczenia i sodę. Dodać starte na tarce jabłka, marchewki i posiekane orzechy.
Wymieszać w mące. W mniejszej misce wymieszać jajka, mleko i olej.
Wlać mokre składniki do suchych. Wymieszać tylko do nawilżenia składników.
Ciastem wypełnić papilotki do 3/4 wysokości. Piec w nagrzanym wcześniej
do 190 stopni piekarniku przez 20-30 minut. 

1 komentarz:

  1. O, takiego przepisu jeszcze nie znałam! Ale na pewno wypróbuję w weekend. Tylko, że spróbuję zamiast piekarnika urządzenie 3w1 z ariete, w którym bardzo fajnie można przygotować babeczki :)

    OdpowiedzUsuń