poniedziałek, 1 maja 2023

Ciastka z żurawiną i białą czekoladą

Muszę się Wam przyznać, że ciastka z białą czekoladą i żurawiną są jednymi z moich ulubionych. To połączenie jest dla mnie niemal idealne. Przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu więc jeśli najdzie mnie ochota to mogę się nimi delektować prawie natychmiast :) 

Przepraszam, że ostatnio bywam tutaj sporadycznie. Brak czasu. Dużo pracy i innych zajęć. Niestety nie umiem powiedzieć kiedy się to zmieni. Na razie przepisy będą pojawiały się bardzo nieregularnie. Sorry :)

Składniki na ok. 15 sztuk:

  • 170g miękkiego masła
  • 50 g cukru lub ksylitolu
  • 1 duże jajko (temp. pokojowa)
  • 2 szklanki mąki jasnej orkiszowej
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 tabliczka (100g) białej czekolady
  • 1/2 szklanki (ok. 65g) suszonej żurawiny

W misce ucierać miękkie masło z cukrem ok. 2 minuty. Dodać jajko.  W drugiej misce zmieszać mąkę orkiszową, kukurydzianą oraz sodę. Dodawać po trochu do ucieranej masy. Na końcu dodać żurawinę i posiekaną czekoladę. Masę przykryć i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Wyjąć, lepić małe kulki (ok. 1,5 łyżki na jedno ciastko), wykładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez ok. 12 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz