niedziela, 9 lipca 2023

Muffiny z porzeczkami


Bardzo prosty przepis na muffinki z dodatkiem czerwonych porzeczek. Jak dla mnie połączenie idealne. Porzeczki lekko kwaśne idealnie komponują się ze słodyczą babeczek. Lipiec to czas porzeczek więc czemu by się nie skusić;)

Składniki na 12 sztuk:

  • 2,5 szklanki  mąki ( u mnie orkiszowa)
  • 1/2 szklanki cukru lub ksylitolu
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 szklanka maślanki naturalnej
  • 1/2 szklanki oleju
  • ok. 200 g czerwonych porzeczek (lub innych owoców lata)

W misce zmieszać mąkę, cukier i proszek. W drugiej wymieszać jajko, maślankę i olej. Dodać mokre składniki do suchych i wymieszać tylko do ich nawilżenia  czyli krótko. Dodać owoce. Wymieszać delikatnie. Ciasto umieścić w papilotkach. Piec w 190 stopniach ok. 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz