Kolejny szybki i bardzo prosty przepis na ciepłe dni. Panna cotta kokosowa dla wszystkich, którzy lubią smak kokosa lub z jakiś powodów nie mogą spożywać mleka krowiego. Jeśli zamienimy żelatynę na agar otrzymamy w pełni wegański deser.
Składniki dla 2-4 osób:
- puszka mleka kokosowego (ok. 400g)
- 2-3 płaskie łyżeczki żelatyny
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżeczki ksylitolu lub innego słodziwa
- frużelina (u mnie czereśniowa) lub mus z owoców sezonowych
Żelatynę namoczyć w 2-3 łyżkach zimnej wody. Zostawić na 10 minut. Mleko zagotować razem z ksylitolem. Dodać ekstrakt. Zdjąć z gazu i rozpuścić w nim namoczoną żelatynę. Ostudzić. Przelać do szklaneczek (mnie wyszły cztery) i odstawić do lodówki aż stężeje. Udekorować frużeliną lub musem z owoców sezonowych np. truskawek, malin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz