W kalarepie zakochała się już ładne kilka lat temu. Robiłam surówkę, zupę ale także uwielbiam ją chrupać na surowo. Dzisiaj jednak w wersji gotowanej w towarzystwie marchewki. Bardzo prosta i szybka do zrobienia zupa.
Składniki:
- 2 kalarepy (ok. 800g)
- 400g marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 cebula
- 750 ml wody lub bulionu
- sól, pieprz
- jogurt (kokosowy) 2-3 łyżki
Cebulę, marchewki, kalarepę obrać i pokroić w kostkę. Selera w paski. W ganku o grubym dnie rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i smażyć 3 minuty. Dodać marchewkę, kalarepę i selera. Smażyć razem kolejne 3 minuty. Zalać bulionem i gotować aż warzywa będą miękkie (ok. 30 minut). Zmiksować na krem, dodać przyprawy i jogurt. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz