piątek, 11 marca 2022

Zupa krem z kalarepy i marchewki


W kalarepie zakochała się już ładne kilka lat temu. Robiłam surówkę, zupę ale także uwielbiam ją chrupać na surowo. Dzisiaj jednak w wersji gotowanej w towarzystwie marchewki. Bardzo prosta i szybka do zrobienia zupa.

Składniki:

  • 2 kalarepy (ok. 800g)
  • 400g marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 cebula
  • 750 ml wody lub bulionu
  • sól, pieprz
  • jogurt (kokosowy) 2-3 łyżki 

Cebulę, marchewki, kalarepę obrać i pokroić w kostkę. Selera w paski. W ganku o grubym dnie rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i smażyć 3 minuty. Dodać marchewkę,  kalarepę i selera.  Smażyć razem kolejne 3 minuty. Zalać bulionem i gotować aż warzywa będą miękkie (ok. 30 minut). Zmiksować na krem, dodać przyprawy i jogurt. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz