Dzisiaj bardzo prosty i szybki przepis na zupę krem z ziemniaków. Zupa bardzo dobrze rozgrzewa dzięki czosnkowi więc idealnie się sprawdzi w zimnie na obiad lub ciepłą kolację.
Składniki:
- 1 średniej wielkości cebula
- 400-500g marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 5 ząbków czosnku
- 800g ziemniaków
- 750 ml wody lub bulionu warzywnego
- 1 listek laurowy
- 2 ziela angielskie
- 1 łyżeczka tymianku
- sól, pieprz
- słodka papryka (lub dla lubiących ostrzej -papryka ostra:)
W garnku o grubym dnie rozgrzać 2-3 łyżki oleju. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć 2 minuty. Dodać pokrojoną marchewkę i selera. Smażyć całość 4-5 minut. Dodać posiekany czosnek. Smażyć jeszcze ok minuty. Wsypać tymianek. Wlać wodę lub bulion oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Włożyć liść laurowy i ziele angielskie. Gotować ok. 20 minut na małym gazie aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec dodać sól, pieprz oraz paprykę. Wyjąć liść i ziele angielskie i całość zmiksować blenderem na krem. Można dodać 1-2 łyżki jogurtu kokosowego .Podawać z pieczonymi ziemniaczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz