Dzisiaj coś na słodko. Proste muffinki z mąki orkiszowej z dodatkiem migdałów. Nie mają w sobie jajek ani nabiału. Idealne na słodki zdrowy niedzielny deser.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej
- 1/4 szklanki mielonych migdałów
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki ksylitolu/cukru trzcinowego
- 1 szklanka jogurtu kokosowego
- 1/4 szklanki +1 łyżka płynnego miodu /syropu klonowego
- 1/3 szklanki płynnego oleju kokosowego/rzepakowego
- płatki migdałowe
W misce wymieszać mąkę, migdały, proszek do pieczenia i ksylitol. W drugiej misce wymieszać jogurt kokosowy, miód i olej. Dodać płynne składniki do sypkich i wymieszać łyżką tylko do nawilżeni składników (nie mieszać długo) ciasto wychodzi gęste. Napełnić 10 papilotek. Każdą posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 20 minut.
Wspaniałe, zapisuje sobie przepis
OdpowiedzUsuń