sobota, 22 stycznia 2022

Muffinki orkiszowe z migdałami


Dzisiaj coś na słodko. Proste muffinki z mąki orkiszowej z dodatkiem migdałów. Nie mają w sobie jajek ani nabiału. Idealne na słodki zdrowy niedzielny deser.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej
  • 1/4 szklanki mielonych migdałów
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki ksylitolu/cukru trzcinowego
  • 1 szklanka jogurtu kokosowego
  • 1/4 szklanki +1 łyżka płynnego miodu /syropu klonowego
  • 1/3 szklanki płynnego oleju kokosowego/rzepakowego
  • płatki migdałowe
 
W misce wymieszać mąkę, migdały, proszek do pieczenia i ksylitol. W drugiej misce wymieszać jogurt kokosowy, miód i olej. Dodać płynne składniki do sypkich i wymieszać łyżką tylko do nawilżeni składników (nie mieszać długo) ciasto wychodzi gęste. Napełnić 10 papilotek. Każdą posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 20 minut.
 

1 komentarz: