Tym razem pasta z wykorzystaniem pestek dyni a nie słonecznika. Postępuj się z nimi identycznie. Z dodatkiem warzyw i imbiru. Idealna do pieczywa. Polecam jak zawsze domowe. Najlepsze:)
Składniki:
- 100g pestek dyni
- 1 mała cebula
- 1 niewielka czerwona papryka
- 1 średnia marchewka
- świeży imbir ok.10g
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/3 łyżeczki papryki ostrej
- sól, pieprz
Pestki dyni zalać wodą i zostawić na noc. Warzywa (marchewkę, paprykę i cebulę pokroić na mniejsze kawałki, piec w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 20 minut. Gorącą paprykę wsadzić do woreczka foliowego i zostawić na 10 minut. Po tym czasie wyjąc i zdjąć skórę. Pestki dyni odsączyć. Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować na pastę. Doprawić do smaku startym imbirem oraz przyprawami. Umieścić w słoiczku i przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz