poniedziałek, 12 października 2020

Curry z kurczaka i dyni


Kolejne danie z dynią w roli głównej. Tym razem coś na obiad. Jesienne curry z dodatkiem dyni i papryki. W cudownym kremowym sosie. Bardzo szybkie do przygotowania, bardzo aromatyczne i rozgrzewające. Na jesienny obiad idealne.

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka (ok.500g)
  • 1 mniejsza cebula
  • 1 mniejsza papryka (ok.200g)
  • 150g surowej dyni (waga bez pestek i skóry)
  • 1/2 szklanki puree z dyni
  • 3 łyżeczki przyprawy curry (można w zamian dodać czerwoną pastę curry)
  •  puszka śmietanki kokosowej (coconut cream) 
  • sól, pieprz

Mięso, cebulę, paprykę i dynię pokroić w kostkę.  Na patelni rozgrzać olej kokosowy (lub inny), wrzucić mięso i chwilę smażyć, dodać cebulę. Smażyć kilka minut aż zacznie lekko brązowieć. Wrzucić paprykę i dynię. Smażyć kilka minut mieszając. Całość zalać śmietanką kokosową zmieszaną z puree z dyni. Dodać curry oraz sól i pieprz. Gotować na niewielkim ogniu przez ok. 30 minut. Podawać z ryżem.

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz