poniedziałek, 27 stycznia 2020

Sałatka z mini falafelami


Wybaczcie, że ostatnio bywam tu dość rzadko ale to z powodu braku czasu.
Dzisiejsza zaległa sałatka- bo robiona była na Sylwestra więc trochę czasu
już minęło :) jest z dodatkiem malutkich falafelków. Fajna dla wegetarian
i nawet dla wegan jeśli nie damy sera feta. Mnie bardzo smakowała i myślę,
że będę do tego przepisu wracała:)
 
Składniki:
  • mix sałat
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • mini pomidorki ok. 7 sztuk
  • 5 czarnych oliwek
  • 50-60g sera feta

Składniki na falafele:
  • 1 puszka ciecierzycy*
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • sól, pieprz
  • 3/4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej

Składniki na  dressing:
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 1 łyżeczka pasty sezamowej-tahini
  • 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
  • 1-2 łyżeczki miodu (syropu klonowego)
  • sól, pieprz

Najpierw zrobić falafele. Do misy blendera wrzucić odsączoną ciecierzycę.
Dodać cebulę, czosnek, pietruszkę i kolendrę. Zmiksować na pastę. Dodać
mąkę oraz sól i pieprz. Wymieszać. Przykryć miskę i wstawić na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie lepić małe kulki. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić kulki
i smażyć na złoty kolor. Zdjąć i ostudzić. Do salaterki wrzucić sałatę, następnie
pomidory, cebulę i oliwki. Ułożyć falafelki. Całość posypać pokruszoną
fetą. Składniki na dressing wymieszać. Polać sałatkę przed podaniem.

*dużo zdrowiej jest ugotować ciecierzycę samemu


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz