Wędlina ze sklepu nie specjalnie smakuje mojej rodzinie. Wolę sama upiec
coś do chleba. Moje dziecko szczególnie lubi wędlinę z indyka dlatego robię
taką co jakiś czas za każdym razem z innego przepisu. Dzisiejszy przepis
testowałam po raz pierwszy i również wędlina bardzo przypadłą nam do gustu.
Oczywiście indyka można też podać na obiad nie tylko do chleba.
Składniki:
- 1 pierś z indyka
Składniki na marynatę:
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżeczki musztardy łagodnej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 1-2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki majeranku
- sól, pieprz
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Czosnek
posiekać. Wszystkie składniki marynaty wymieszać. Natrzeć
dokładnie nią mięso. Wstawić do lodówki na minimum dwie
godziny (najlepiej na całą noc). Mięso włożyć do rękawa
foliowego lub wsadzić do naczynia żaroodpornego. Piec
około 1,5 godziny w 180 stopniach.
*Źródło: Domowa kuchnia Aniki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz