Na razie na blogu króluje pieczywo ale mam nadzieję, że w najbliższym czasie
uda mi się wstawić troszkę więcej propozycji obiadowych. Zatem dzisiaj gulasz
drobiowy w składzie, którego znajdziecie nie tylko fenkuła i fasolkę ale też kilka
innych warzyw. Danie można podać zarówno z ziemniakami jak też z
ryżem lub z pajdą dobrego chleba.
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka (ok. 500g)
- 1 niewielka cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 fenkuł
- 1 papryka (kolor obojętny)
- 1 puszka pomidorów
- 1 puszka białej fasolki
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego
- tymianek, oregano
- natka pietruszki
Kurczaka pokroić w kostkę. Posypać solą i pieprzem. Na patelnię
wlać olej. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić mięso. Smażyć kilka minut
na brązowy kolor. Zdjąć z patelni. Wrzucić pokrojone warzywa:
fenkuła, cebulę, paprykę i posiekany czosnek. Smażyć 2-3 minuty.
Dodać na patelnię kurczaka, pomidory, bulion i zioła. Doprowadzić
do wrzenia, zredukować gaz na mniejszy, przykryć i dusić przez
około 20 minut. Dodać fasolkę i dusić jeszcze 3-5 minut. Jeśli potrzeba
całość jeszcze doprawić. Danie podawać posypane natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz