Bardzo prosty chleb tym razem z białej mąki. Posypany na wierzchu makiem.
Piekłam go już jakiś czas temu i muszę przyznać, że znikł w zastraszająco
szybkim tempie. Czasem to fajna odmiana od ciemnego razowego pieczywa.
Składniki:
- 1/2 kg mąki pszennej typ 650
- 300 ml letniej wody
- 20g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki masła w temperaturze pokojowej
- 1 żółtko +2 łyżki mleka do posmarowania wierzchu
- 3 łyżki maku
Do miski wlać wodę. Dodać pokruszone drożdże, cukier
oraz 2 łyżki mąki. Wymieszać i zostawić na 15-20 minut
w ciepłym miejscu pod przykryciem. Gdy rozczyn wyrośnie
dodać resztę mąki, sól i masło. Wyrobić elastyczne ciasto
(przez ok. 10 minut). Zostawić do ponownego wyrośnięcia
na jedną godzinę. Z ciasta uformować bochenek. Przenieść
go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawić
na 30 minut. Chleb posmarować żółtkiem zmieszanym z
mlekiem. Posypać makiem. Zrobić nacięcia żyletką.
Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około
40 minut. Ostudzić na kuchennej kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz