Bajgiel był wypiekany w Polsce już w XVII wieku przez społeczność żydowską. Powstał prawdopodobnie w Krakowie. Jak podają stare źródła dawano je kobiecie po urodzeniu dziecka. Obecnie bajgle chyba najpopularniejsze są w Nowym Jorku gdzie właśnie emigranci żydowscy je rozpowszechnili. Jest to idealna przekąska, którą możemy zabrać ze sobą do szkoły czy pracy. Zjeść w formie kanapki lub nawet samego:)
niedziela, 30 maja 2021
wtorek, 25 maja 2021
Ciasto drożdżowe z rabarbarem
Etykiety:
ciasta,
desery,
lunch box,
słodkie wypieki drożdżowe,
wegetariańskie,
wiosna
Jedno z moich ulubionych ciast czyli drożdżowe. Mamy sezon na rabarbar więc z rabarbarem. Oczywiście owoce możemy użyć różne zależnie od sezonu. U mnie na mace orkiszowej ale jak najbardziej ze zwykłej pszennej też do zrobienia. Ja po prostu ze względów zdrowotnych unikam pszenicy.
niedziela, 23 maja 2021
Focaccia orkiszowa ze szparagami
Etykiety:
bez jajek,
bez mleka,
lunch box,
pieczywo na drożdżach,
przekąski,
wegańskie,
wegetariańskie,
wiosna
Trwa sezon na szparagi więc czemu by ich nie wykorzystać. Są nie tylko smaczne i niskokaloryczne ale też zdrowe. Mają w sobie dużo wapnia, potasu, magnezu i selenu. Są też bogatym źródłem witaminy K. Cieszmy się więc ich smakiem bo sezon na nie nie trwa zbyt długo. U mnie dziś we włoskiej foccaci z dodatkiem pomidora.
środa, 19 maja 2021
Zupa krem z marchewki i fenkuła (2)
Etykiety:
antyhistaminowa/DAO,
bez cukru,
bez glutenu,
bez jajek,
bez mleka,
wegańskie,
wegetariańskie,
zupy
Dzisiaj zupa krem z marchewki i fenkuła inaczej kopru włoskiego. Idealna dla osób z nietolerancją histaminy czy na diecie bez glutenu. Dla wszystkich lubiących szybki zdrowy, domowy obiad.