Dzisiaj propozycja dla osób, które z jakiejś przyczyny nie mogą
spożywać potraw z pomidorami. Może to być uczulenie lub tak jak w moim
przypadku niedobór enzymu DAO, który wiąże się z nietolerancją histaminy.
Na diecie jestem od kilku miesięcy i widzę poprawę. Dieta jest niestety
dość restrykcyjna. Oprócz pomidorów muszę jeszcze unikać pszenicy
(zlecam to zresztą każdemu:), serów dojrzewających, czekolady, strączków,
awokado, ryb w puszkach, kiszonek, pieczarek, bakłażanów i wielu innych.
Myślę, że łatwiej by było napisać co mogę jeść bo lista jest krótsza :)
Jeśli macie objawy alergii a w testach nic Wam nie wychodzi a towarzyszą
Wam objawy takie jak: wysypki, katar, astma, ból głowy, brzucha to jest szansa,
że możecie mieć właśnie nietolerancję histaminy. Ja dowiedziałam się
o tej przypadłości właśnie z internetu i zrobiłam badanie.
Jeśli ktoś z Was też zmaga się z tym problemem to zaprasza do
korzystania z przepisów. Pojawiła się nowa etykieta z oznaczonymi
przepisami antyhistaminowymi. Dieta ta również sprzyja alergikom.
Na blogu będą się oczywiście pojawiały inne przepisy ponieważ
tylko ja jestem na tej diecie reszta rodziny je normalnie :)
Składniki dla 6-7 osób:
- 1 duża cebula (ok.150g)
- 3-4 ząbki czosnku
- 250g dyni (bez skóry i pestek)
- 250g marchewki
- 220g buraków
- 2 łodygi selera naciowego
- 250g cukinii
- 220g jabłek
- ok. 700 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka octu jabłkowego ( w zależności od tolerancji)
- bazylia, oregano, rozmaryn, słodka mielona papryka
- 1 łyżka syropu klonowego (opcjonalnie)
Warzywa obrać, umyć i pokroić w kostkę. W garnku z grubym dnem
rozgrzać 1 łyżkę oleju (polecam kokosowy). Wrzucić cebulę, chwilę
smażyć, dodać selera naciowego oraz posiekany czosnek. Chwilę smażyć
dodać resztę pokrojonych warzyw. Wlać bulion. Gotować aż warzywa
będą miękkie (ok. 30-40 minut). Buraki mogą zostać lekko twarde.
Pod koniec gotowania dodać zioła, ocet, syrop klonowy oraz sól i pieprz.
Całość zmiksować blenderem na pastę. Ja część zawekowałam słoikach
ponieważ wychodzi zbyt duża porcja jak dla jednej osoby. Sos podawać
z makaronem (u mnie orkiszowy) lub jako zamiennik do wszelakich
potraw z sosem pomidorowym.
Naprawdę śietnie napisane. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńNiestety mąż ma podobne wykluczenia....
OdpowiedzUsuńDzięki za inspirujący przepis.
Jedno tylko ważne - Orkisz to tez pszenica.
Oczywiście, że orkisz to pszenica natomiast w diecie antyhistaminowej jest dopuszczony. Polecam bio.
UsuńJakie badania trzeba zrobić, by to wykryć?
OdpowiedzUsuńProponuję zrobić badanie poziomu Diaminooksydazyny( DAO ).
UsuńPrzez lata zmagałem się z nietolerancją histaminy, która wpływała na moje codzienne życie i dieta stała się moją najlepszą przyjaciółką.
OdpowiedzUsuń