czwartek, 24 grudnia 2020
poniedziałek, 21 grudnia 2020
Sałatka śledziowa z burakami
Po słodkościach przyszła pora na coś wytrawnego. Sałatka śledziowa z dodatkiem warzyw. Idealna na Wigilię jak też następne dni świąteczne. Jeśli więc lubicie to połączenie czyli ryba i buraki to jak najbardziej polecam.
środa, 16 grudnia 2020
Włoskie cantucci z migdałami
Cantucci to włoskie ciasteczka wypiekane podwójnie. Smakują jak słodkie sucharki. Idealne do kawy jako słodka przekąska. U mnie dziś w wersji świątęcznej ponieważ słodycze z bakaliami kojarzą się mi ze Świętami Bożego Narodzenia.
niedziela, 13 grudnia 2020
Basler Läckerli
Basler Lackerli to tradycyjne pierniczki (batoniki) pochodzące z Bazylei w Szwajcarii. Powstały w 1431 roku i do dzisiaj są tam wypiekane w okresie Bożego Narodzenia. Nie ma w nich tłuszczu ani jajek więc dla alergików pasują idealnie. Mają za to w sobie dużo miodu, migdałów oraz skórki pomarańczowej. Słodkie dlatego ja w swoich zrezygnowałam już z dodawania cukru oraz lukru na wierzchu. Tradycyjnie jednak ten lukier powinien się tam znaleźć. Spokojnie poleżą nawet do miesiąca w blaszanej puszce.
niedziela, 6 grudnia 2020
Pierniczki orkiszowe z wegańskim lukrem
Dziś Mikołajki i nowy przepis na pierniczki. Bez nich przecież nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodzenia:) Pierniczki nie są słodkie więc dla niektórych mogą być nawet za mało słodkie ale kiedy dodacie lukier ta na pewno się nie zasłodzicie. Dla tych jednak co lubią jak jest bardziej słodko proponuję dodać ok. 1/4 szklanki brązowego cukru. Ubić go razem z masłem. A i na koniec. Pierniczki nie są wegańskie. Wegański jest tylko lukier na nich.
środa, 25 listopada 2020
Bagietki orkiszowe z płaskurką
Bagietki orkiszowe z dodatkiem mąki z płaskurki. Płaskurka to starsza "siostra" orkiszu. Mąka z płaskurki jest bardzo wartościowa. Zawiera białko, wapń, fosfor a także witaminy B1, PP oraz E. Można z niej przygotować wszystko tzn. pieczywo, naleśniki, ciasto. Płaskurka swoimi właściwościami zdrowotnymi przewyższa nawet orkisz. Polecam zatem tą pradawną odmianę.
wtorek, 17 listopada 2020
Pasta z pestek dyni i pieczonych warzyw
Tym razem pasta z wykorzystaniem pestek dyni a nie słonecznika. Postępuj się z nimi identycznie. Z dodatkiem warzyw i imbiru. Idealna do pieczywa. Polecam jak zawsze domowe. Najlepsze:)
poniedziałek, 26 października 2020
Sok z mango
Sok z dodatkiem słodkiego mango, marchewki i jabłka. Idealny domowy sok bez dodatków konserwantów. Najlepszy od razu po przygotowaniu.
wtorek, 20 października 2020
Muffiny dyniowe- orkiszowe
Ciąg dalszy przepisów z dynią. Na deser muffinki dyniowe na mące orkiszowej. Bardzo aromatyczne dzięki korzennym przyprawom a na takie właśnie nabieram ochoty z nadejściem jesieni. Można zabrać na drugie śniadanie do pracy czy szkoły.
poniedziałek, 12 października 2020
Curry z kurczaka i dyni
Kolejne danie z dynią w roli głównej. Tym razem coś na obiad. Jesienne curry z dodatkiem dyni i papryki. W cudownym kremowym sosie. Bardzo szybkie do przygotowania, bardzo aromatyczne i rozgrzewające. Na jesienny obiad idealne.
piątek, 9 października 2020
Ciasto dyniowe na mące orkiszowej
Zostajemy w temacie dyni. Narobiłam musu więc muszę go teraz jakoś wykorzystać. Ciasto raczej z tych prostych gdzie wystarczy wymieszać składniki łyżką. Jego przygotowanie przypomina robienie muffinek. Idealne jesienne, aromatyczne i bardzo wilgotne ciasto do popołudniowej kawy.
wtorek, 6 października 2020
poniedziałek, 28 września 2020
Szarlotka orkiszowa
poniedziałek, 24 sierpnia 2020
Chleb żytnio-owsiany na zakwasie
Chleby żytnie na zakwasie to jedne z moich ulubionych. Zazwyczaj właśnie
takie na co dzień goszczą na moim stole. Na zmianę z orkiszowymi:)
Dzisiejszy jest z dodatkiem płatków owsianych. Przepis pochodzi z bloga
Adam Piekarz i jest tam cała masa przepisów na pyszne domowe chleby.
Większość już wypróbowałam a ten jest jednym z nich.
poniedziałek, 10 sierpnia 2020
środa, 5 sierpnia 2020
Owsianka nocna z jagodami
Dzisiaj proponuję owsiankę ale na zimno. Jest lato i można sobie pozwolić
w gorący dzień na śniadanie prosto z lodówki. Owsiankę przygotowujemy
wieczorem i wstawiamy na noc do lodówki. Rano wystarczy udekorować
owocami w moim przypadku są to jagody i brzoskwinia. Owsiankę
przygotowaną w słoiku można zabrać ze sobą do pracy.
środa, 29 lipca 2020
Pudding chia z jagodami
wtorek, 28 lipca 2020
czwartek, 16 lipca 2020
środa, 24 czerwca 2020
Ciastka owsiano-kokosowe
Ciastka może nie wyglądają jakoś olśniewiająco za to na pewno zyskują
po spróbowaniu. Ja jestem wielbicielką kokosowych smaków dlatego
te ciastka bardzo przypadły mi do gustu. Zresztą nie tylko mnie. Mojej rodzinie
również. Przepis bardzo prosty i szybki więc na słodki podwieczorek będą
jak znalazł:)
poniedziałek, 1 czerwca 2020
wtorek, 19 maja 2020
poniedziałek, 18 maja 2020
Pudding kokosowy z tapioki i mango
Pyszny, gęsty pudding kokosowy z tapioki to idealny deser na lato. Bardzo prosty
w przygotowaniu. Wierzch możemy udekorować dowolnymi owocami sezonowymi.
U mnie ostatnio króluje mango ponieważ jest to jeden z niewielu owoców, które
w mojej diecie mogę od czasu do czasu zjeść. Do deseru potrzebne są te malutkie
kuleczki tapioki wielkości ziarnka ryżu.
Mleko (napój) kokosowe
niedziela, 17 maja 2020
Chleb pszenny bez zagniatania (nocny)
To był jeden z pierwszych chlebów jaki upiekłam. Jest tak prosty, że nawet dziecko
sobie z nim poradzi. Wieczorem mieszamy wszystkie składniki w misce. Rano
wykładamy na stolnicę, czekamy dwie godziny i do piekarnika. Chleb pieczemy
w garnku żeliwnym lub w naczyniu żaroodpornym. Na zdjęciu krojony jeszcze
ciepły:)
wtorek, 12 maja 2020
Wiosenny twarożek z rzodkiewką i chrzanem
Wiosna to moja ulubiona pora roku. Urodziłam się wiosną a dokładnie w maju.
W maju urodził się też mój syn -dzień przed moimi urodzinami. Wiosna więc
kojarzy się mi z samymi miłymi rzeczami:) Wiosną też mamy nowalijki.
Rzodkiewka i szczypiorek. Uwielbiam. Do tego twaróg z chrzanem i pyszne
śniadanie gotowe :)
piątek, 8 maja 2020
wtorek, 5 maja 2020
piątek, 1 maja 2020
Chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie
Ten chlebek piekłam ostatnio dwa razy. Za pierwszym razem zrobiłam jeden bochenek
za drugim podzieliłam na dwa. Ten drugi sposób polecam ponieważ wtedy wychodzą
dwa mniejsze chlebki. Z całej porcji wychodzi jeden ogromniasty (zdjęcie na dole).
Prosty przepis chociaż trzeba poświęcić mu chwilkę więcej czasu ponieważ dwukrotnie trzeba go składać podczas wyrastania. Wychodzi bardzo dobry dlatego do głównego
zdjęcia został tylko jeden bochenek. Drugi gdy wystygł został "wciągnięty" przez moich
chłopaków w całości :)
czwartek, 30 kwietnia 2020
czwartek, 23 kwietnia 2020
Zupa krem marchewkowa z koprem włoskim i papryką
Zupa marchewkowa z dodatkiem kopru włoskiego i papryki. Nie będę
oszukiwała, że bardzo lubię zupy kremy. Najchętniej jem je jesienią i
zimą ale wczesną wiosną kiedy nie jest jeszcze zbyt ciepło też nie pogardzę.
Zupa z dodatkiem przecieru pomidorowego ale jeśli jesteście na diecie
DAO/antyhistaminowej to można pominąć lub zastąpić sosem warzywnym
do makaronów bez pomidorów ( przepis znajdziecie na blogu).
Pasta ze słonecznika z cebulą i szczypiorkiem
Ostatnio piekę dużo chleba i trochę bułek. Jestem w domu więc mogę na bieżąco
kontrolować stan pieczywa i gdy się już kończy robię kolejne. Chleb jednak trzeba
czymś posmarować (można też położyć wędlinę ale ja ostatnio nie jem wędlin).
Tym razem powstała w mojej głowie pasta, którą można by określi zero waste.
Powstała bowiem z tego co miałam w domu i nie chciałam żeby się zmarnowało.
Wyszła bardzo smaczna no chyba, że nie lubicie cebuli :)
czwartek, 16 kwietnia 2020
Krakersy na zakwasie żytnim
Prosty przepis na krakersy na zakwasie żytnim. Jeśli pieczecie chleby na
zakwasie tak jak ja to nie będziecie mieć problemu. Krakersy wychodzą bardzo kruche
i znikają zbyt szybko w ustach domowników spragnionych czegoś do pochrupania.
U nas zakupy ograniczamy do minimum i mój nieletni odcięty jest od różnego
rodzaju przekąsek typu paluszki dlatego te krakersy pochłaniał w tempie błyskawiczny;)
środa, 8 kwietnia 2020
Orkiszowe wafelki z masą kokosową (wegańskie)
Zamówiłam ostatnio wafle orkiszowe i tak się zastanawiałam co by z nich zrobić.
Pomyślałam o wafelkach a ponieważ teraz nie jem nabiału padło na kokosowe
z użyciem mleka kokosowego. Muszę przyznać, że wyszły bardzo dobre z tym, że
niestety ich wadą jest to, że wafelek zrobił się miękki. U nas to jednak nie
przeszkodziło w zjedzeniu większości pierwszego dnia:)
ps. na drugi dzień znów stają się bardziej chrupiące.
Różowe jajka
Święta w tym roku będą raczej smutne. Większość będzie je spędzało w
domowym gronie. Nie zobaczymy się z resztą rodziny. Pomimo tego mam
nadzieję, że na swój sposób będą wesołe. Ja na pewno postaram się, żeby
na naszym stole nie zabrakło tradycyjnych przysmaków. Jajka to symbol
tych świąt i jajka u nas są zawsze w różnych postaciach. W tym roku stawiam
na róż :)
czwartek, 2 kwietnia 2020
Chałwa domowa - błyskawiczna
Po jakimś czasie się to zmieniło i teraz chałwę bardzo lubię. Ten przepis należy do takich
błyskawicznych bo zajmuje nie więcej niż 10 minut. Na blogu jest też przepis na chałwę
bardziej wymagająca ale także pyszną. Jeśli jesteście więc wielbicielami to polecam
sobie przygotować. Wychodzi jej niewiele ale zawsze można podwoić ilość składników:)
środa, 1 kwietnia 2020
Bułki orkiszowe (bez zagniatania)
Piekłam te bułeczki kiedyś bardzo często ale na jakiś czas o nich zapomniałam.
Może trochę szkoda bo są to jedne z moich ulubionych. Wykonanie jest banalnie
proste. Wieczorem mieszamy składniki, rano zostawiamy do wyrośnięcia na
godzinę i do piekarnika. Na śniadanie gotowe. Są bardzo chrupiące z dużymi
dziurami co widać doskonale na zdjęciach. Ja użyłam mąki orkiszowej ale
można użyć pszennej. Zrobi je każdy. Wyjdą na pewno.
wtorek, 31 marca 2020
Kurczak methi
Dziś danie z kuchni hinduskiej. Methi znaczy kozieradka więc można to
danie przetłumaczyć jako kurczak z kozieradką. Kurczak w pysznym, gęstym sosie.
Z przyprawami. Mniam. Uwielbiam tego rodzaju dania a kuchnia hinduska jest
jedną z moich ulubionych. Po raz pierwszy takiego kurczaka jadłam na wynos
z jednej z pobliskich knajpek. Zamówiłyśmy sobie w pracy. Bardzo mi smakował.
Nie była bym jednak sobą gdybym nie zrobiła takiego w domu. Lubię powtarzać
we własnej kuchni dania, które szczególnie mi smakują. Jeśli lubicie więc taką
kuchnie to polecam spróbować. Jeśli nigdy nie jedliście to tym bardziej. Jeśli nie macie
świeżych liści kozieradki to możecie zamienić na suszone. Ja tak zrobiłam.
poniedziałek, 30 marca 2020
Spaghetti bolognese z soczewicą (wegańskie)
Spaghetti jak się okazuje nie zawsze musi być z mięsem. Zamiast mięsa można użyć
soczewicy. W tym przepisie jest czerwona ale jak najbardziej można
zamienić na brązową lub zieloną. Te ciemniejsze trzeba będzie gotować ciut dłużej.
Robiłam to danie już kilka razy ponieważ mój mąż brał je do pracy (ma możliwość
odgrzania) i bardzo mu smakowało. Ja z racji mojej diety nie jadłam ale
wierzę mu na słowo, że dobre :)
sobota, 28 marca 2020
piątek, 27 marca 2020
Łamańce sezamowe a la sezamki
Jeśli lubicie sezamki to te słodkie łamańce też powinny przypaść Wam do gustu.
Smakują podobnie ale w swoim składzie mają jeszcze pestki słonecznika
i kokos. Przyznam, że ja się w nich zakochałam. Niewiele z nimi roboty i
co najważniejsze wiemy co w nich dokładnie jest. W kupionych niestety nie
zawsze.
środa, 25 marca 2020
Bardzo proste bagietki jak chlebki
Dawno nie piekłam chleba na drożdżach. Piekę raczej na zakwasie. Sytuacja
jednak jest niecodzienna więc czasem muszę przeprosić się z drożdżami.
Jak pewnie niektórzy z Was siedzę w domu i wykorzystuję wolne na różne rzeczy
na które nie zawsze znajduję czas. Wróciłam do mojej pasji czyli gotowania
z przyjemności a nie z obowiązku. Czytam, ćwiczę jogę, wychodzę na słońce
(doceniam niewielkie ale własne podwórko). Bagietki powstały też trochę z myślą
o tych, którzy by chcieli upiec sobie prosty chleb ażeby ograniczyć wyjścia z domu.
Drożdże obok papieru toaletowego to teraz rarytas ale za pośrednictwem internetu
myślę, że suche są jeszcze dostępne. Zapraszam zatem na bagietki jak chlebki.
Zostań w domu i upiecz je dla swojej rodziny. Możecie też zaangażować dzieci.
Super zabawa dla całej rodziny i jaka pyszna degustacja później :)
wtorek, 17 marca 2020
sobota, 7 marca 2020
Sos warzywny do makaronu bez pomidorów (dieta antyhistaminowa)
Dzisiaj propozycja dla osób, które z jakiejś przyczyny nie mogą
spożywać potraw z pomidorami. Może to być uczulenie lub tak jak w moim
przypadku niedobór enzymu DAO, który wiąże się z nietolerancją histaminy.
Na diecie jestem od kilku miesięcy i widzę poprawę. Dieta jest niestety
dość restrykcyjna. Oprócz pomidorów muszę jeszcze unikać pszenicy
(zlecam to zresztą każdemu:), serów dojrzewających, czekolady, strączków,
awokado, ryb w puszkach, kiszonek, pieczarek, bakłażanów i wielu innych.
Myślę, że łatwiej by było napisać co mogę jeść bo lista jest krótsza :)
Jeśli macie objawy alergii a w testach nic Wam nie wychodzi a towarzyszą
Wam objawy takie jak: wysypki, katar, astma, ból głowy, brzucha to jest szansa,
że możecie mieć właśnie nietolerancję histaminy. Ja dowiedziałam się
o tej przypadłości właśnie z internetu i zrobiłam badanie.
Jeśli ktoś z Was też zmaga się z tym problemem to zaprasza do
korzystania z przepisów. Pojawiła się nowa etykieta z oznaczonymi
przepisami antyhistaminowymi. Dieta ta również sprzyja alergikom.
Na blogu będą się oczywiście pojawiały inne przepisy ponieważ
tylko ja jestem na tej diecie reszta rodziny je normalnie :)
czwartek, 5 marca 2020
Domowa mielonka w słoiku
Mielonka nigdy nie była jakimś moim ulubionym jedzeniem chociaż
kojarzy mi się z dzieciństwem i wakacjami pod namiotem. Obecnie jej nie kupuję
ze względu na jej zły skład. Ostatnio jednak rzucił mi się w oczy przepis na domową
mielonkę w słoiku i zdecydowałam się spróbować. Muszę przyznać, że wyszła
całkiem niezła i co najważniejsze bez dodatku chemii w środku. Gdyby jak zapowiadają
nadszedł kryzys to mielonkę w słoiku już mam ;)