Pamiętacie bułeczki z sezamem, które niedawno pojawiły się na blogu.
Dzisiaj wariacja na ich temat. Pisałam wtedy, że są to ulubione bułeczki
mojego syna i często je piekę. Nie inaczej było i tym razem z tym, że
postanowiłam troszeczkę mu je urozmaicić. Powiedział, że teraz
wyglądają jak bułki do hamburgerów i faktycznie do hamburgerów by
się nadały.
Składniki:
- 320 ml letniej wody
- 500g mąki pszennej typ650
- 100g mąki pszennej razowej
- 20g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 50 ml oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
Do miski wlać wodę, rozpuścić w niej drożdże z cukrem.
Dodać mąki, sól, olej i żółtko (białko zostawić). Wyrobić
elastyczne ciasto. Z ciasta lepić okrągłe bułeczki (ok. 100g).
Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Zostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
na 45 minut. Bułeczki posmarować roztrzepanym białkiem
i posypać sezamem. Piec w 220 stopniach przez 10 minut,
zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec kolejne 10 minut.
Ostudzić na kuchennej kratce.
Pyszne buleczki!
OdpowiedzUsuń