Kolejnym przepisem na Wielkanoc jest także babka. Tym razem babka bezglutenowa, którą można również wykonać bez użycia nabiału. Przepis bardzo prosty a babka smakiem przypomina te pszenne suche babki.
Składniki:
- 2 jajka
- 80-100g cukru lub ksylitolu
- 5 łyżek jogurtu naturalnego (ok.170g) można użyć roślinnego
- 2 łyżki mleka (można użyć roślinnego)
- 200g mieszanki mąk bezglutenowych (u mnie 100g mąki ryżowej jasnej+60g skrobi ziemniaczanej+40g mąki kukurydzianej)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
- cukier puder do posypania
Jajka ubić z cukrem na puszysta masę. Dodać jogurt zmieszany z mlekiem. Na końcu mieszankę mąk bezglutenowych z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do nasmarowanej masłem foremki (moja miała 17 cm). Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 35-40 minut. Ostudzić i można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz