Indyk pieczony to propozycja na lekki obiad lub smaczną domową wędlinę.
Wyczytałam gdzieś, że mięso z indyka jest idealne dla osób uprawiających
sport ponieważ jest lekkostrawne, zawiera sporo białka i ma małą ilość kalorii.
Ja polecam nie tylko sportowcom ale wszystkim dbającym o swoją dietę.
Składniki:
- 1 kg piersi z indyka
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1-2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- sól, pieprz
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju lub oliwy
- 2-3 łyżki soku z cytryny
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć solą.
Bazylię, oregano, tymianek, paprykę i pieprz wymieszać.
Dodać olej, posiekany czosnek i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać.
Powstałą pastą natrzeć mięso i odstawić do lodówki najlepiej na całą
noc. Mięso związać sznurkiem, żeby nadać mu ładny kształt. Włożyć
do rękawa do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez 1 godzinę. Jeśli
planujemy podać jako wędlinę należy pieczeń ostudzić i wstawić do
lodówki. My jedliśmy na obiad a resztę zużyliśmy do pieczywa.
Źródło: Filozofia Smaku
Domowa wędlinka! Cudowna sprawa :)
OdpowiedzUsuńw [przepisie napisana piers z kurczaka ;)
OdpowiedzUsuńOczywiście moja pomyłka. Już poprawiam :)
Usuń