Nowy rok 2020 zaczynam zupą marchewkową z dodatkiem dyni i jabłka.
Bardzo sycąca i rozgrzewająca zupa. Idealna zimą ponieważ wtedy jest nam
potrzebne rozgrzewające jedzenie. Ja przynajmniej tak właśnie się zimą
odżywiam :)
Składniki:
- 800g marchewki
- 900g dyni (Hokkaido lub Piżmowa)
- 1 cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 250g jabłek (ok. 2 sztuki)
- świeży imbir (1-2 cm)
- 5 szklanek bulionu warzywnego (domowy)
- sól, pieprz
Dynię pokroić na kawałki, włożyć na blaszkę do pieczenia. Nagrzać
piekarnik do 190 stopni. Włożyć dynię do piekarnika i piec do czasu
aż będzie miękka (ok. 30-40 minut w zależności od wielkości dyni).
W garnku rozpuścić olej. Wrzucić pokrojoną cebulę i smażyć kilka
minut. Dodać obrane i pokrojone jabłka, pokrojoną marchewkę i
posiekany czosnek z imbirem. Smażyć ok. 4 minut. Wlać bulion.
Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć gaz i gotować aż warzywa
będą miękkie. Dodać upieczoną dynię. Zmiksować zupę na krem.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz