Pisałam Wam już o tym kilka razy, że ograniczam nabiał. Na początku
zdarzało mi się kupować napoje (mleka) roślinne z dobrym składem ale
muszę przyznać, że na dłuższą metę jest to niezbyt opłacalne. Moimi
faworytami są mleka roślinne owsiane, migdałowe i kokosowe.
Migdałowe jest już na blogu więc teraz przepis na mleko owsiane.
Wychodzi dużo taniej niż w sklepie a jest równie smaczna albo i nawet
smaczniejsze. Robię je przynajmniej dwa razy w tygodniu i wykorzystuję
do kawy, naleśników, pancakes lub innych potraw z mlekiem.
Składniki na 1 L:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 4 szklanki wody
- 3 łyżki syropu klonowego (opcjonalnie)
- szczypta soli
Do naczynia wsypać płatki owsiane. Wlać cztery szklanki wody. Zostawić
na 12 godzin (najlepiej na noc). Wszytko przelać do blendera (używam
takiego do koktajli) i miksować kilka minut. Przecedzić przez sitko do
drugiego naczynia. Następnie jeszcze raz przez drobniejsze sitko do
szklanej butelki. Dodać syrop klonowy jeśli używamy i sól. Wymieszać.
Przechowywać w lodówce nie dłużej niż 3 dni. Przed użyciem wstrząsnąć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz