Przywiozłam z działki trochę czerwonego agrestu i postanowiłam zrobić z tej co prawda niewielkiej ilości dżem. Zrobiłam bardzo gładki bez pestek bo właśnie taki lubimy najbardziej. Wyszły tylko dwa słoiczki z czego jednej już zjedzony ale drugim będziemy się cieszyć gdy nastaną chłodne dni.
Składniki:
- 1 kg czerwonego agrestu
- ok. 1 szklanka cukru
Agrest umyć, oczyścić i umieścić w garnku o grubym dnie. Podlać niewielką ilością wody (ok.1/3 szklanki) i wstawić na gaz. Gotować na niewielkim ogniu aż owoce zmiękną. Za pomocą blendera całość zmiksować na gładko. Następnie za pomocą sitka przecedzić usuwając pestki. Przełożyć z powrotem do garnka i gotować aż masa stanie się gęsta. Dodać cukier. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików i odwrócić do góry dnem. Zostawić aż ostygnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz