Bajgiel był wypiekany w Polsce już w XVII wieku przez społeczność żydowską. Powstał prawdopodobnie w Krakowie. Jak podają stare źródła dawano je kobiecie po urodzeniu dziecka. Obecnie bajgle chyba najpopularniejsze są w Nowym Jorku gdzie właśnie emigranci żydowscy je rozpowszechnili. Jest to idealna przekąska, którą możemy zabrać ze sobą do szkoły czy pracy. Zjeść w formie kanapki lub nawet samego:)
Strony
▼
niedziela, 30 maja 2021
wtorek, 25 maja 2021
Ciasto drożdżowe z rabarbarem
Jedno z moich ulubionych ciast czyli drożdżowe. Mamy sezon na rabarbar więc z rabarbarem. Oczywiście owoce możemy użyć różne zależnie od sezonu. U mnie na mace orkiszowej ale jak najbardziej ze zwykłej pszennej też do zrobienia. Ja po prostu ze względów zdrowotnych unikam pszenicy.
niedziela, 23 maja 2021
Focaccia orkiszowa ze szparagami
Trwa sezon na szparagi więc czemu by ich nie wykorzystać. Są nie tylko smaczne i niskokaloryczne ale też zdrowe. Mają w sobie dużo wapnia, potasu, magnezu i selenu. Są też bogatym źródłem witaminy K. Cieszmy się więc ich smakiem bo sezon na nie nie trwa zbyt długo. U mnie dziś we włoskiej foccaci z dodatkiem pomidora.
środa, 19 maja 2021
Zupa krem z marchewki i fenkuła (2)
Dzisiaj zupa krem z marchewki i fenkuła inaczej kopru włoskiego. Idealna dla osób z nietolerancją histaminy czy na diecie bez glutenu. Dla wszystkich lubiących szybki zdrowy, domowy obiad.