Strony

czwartek, 24 grudnia 2020

Życzenia świąteczne


 Zdrowych i wesołych Świąt Bożego Narodzenia dla wszystkich czytelników mojego bloga.

poniedziałek, 21 grudnia 2020

Sałatka śledziowa z burakami

Po słodkościach przyszła pora na coś wytrawnego. Sałatka śledziowa z dodatkiem warzyw. Idealna na Wigilię jak też następne dni świąteczne. Jeśli więc lubicie to połączenie czyli ryba i buraki to jak najbardziej polecam.

środa, 16 grudnia 2020

Włoskie cantucci z migdałami

Cantucci to włoskie ciasteczka wypiekane podwójnie. Smakują jak słodkie sucharki. Idealne do kawy jako słodka przekąska. U mnie dziś w wersji świątęcznej ponieważ słodycze z bakaliami kojarzą się mi ze Świętami Bożego Narodzenia.

niedziela, 13 grudnia 2020

Basler Läckerli


Basler Lackerli to tradycyjne pierniczki (batoniki) pochodzące z Bazylei w Szwajcarii. Powstały w 1431 roku i do dzisiaj są tam wypiekane w okresie Bożego Narodzenia. Nie ma w nich tłuszczu ani jajek więc dla alergików pasują idealnie. Mają za to w sobie dużo miodu, migdałów oraz skórki pomarańczowej. Słodkie dlatego  ja w swoich zrezygnowałam już z dodawania cukru oraz lukru na wierzchu. Tradycyjnie jednak ten lukier powinien się tam znaleźć. Spokojnie poleżą nawet do miesiąca w blaszanej puszce. 

niedziela, 6 grudnia 2020

Pierniczki orkiszowe z wegańskim lukrem


Dziś Mikołajki i nowy przepis na pierniczki. Bez nich przecież nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodzenia:) Pierniczki nie są słodkie więc dla niektórych mogą być nawet za mało słodkie ale kiedy dodacie lukier ta na pewno się nie zasłodzicie. Dla tych jednak co lubią jak jest bardziej słodko proponuję dodać ok. 1/4 szklanki brązowego cukru. Ubić go razem z masłem. A i na koniec. Pierniczki nie są wegańskie. Wegański jest tylko lukier na nich.

środa, 25 listopada 2020

Bagietki orkiszowe z płaskurką


Bagietki orkiszowe z dodatkiem mąki z płaskurki. Płaskurka to starsza "siostra" orkiszu. Mąka z płaskurki jest bardzo wartościowa. Zawiera białko, wapń, fosfor a także witaminy B1, PP oraz E. Można z niej przygotować wszystko tzn. pieczywo, naleśniki, ciasto.  Płaskurka swoimi właściwościami zdrowotnymi przewyższa nawet orkisz. Polecam zatem tą pradawną odmianę.

wtorek, 17 listopada 2020

Pasta z pestek dyni i pieczonych warzyw

Tym razem pasta z wykorzystaniem pestek dyni a nie słonecznika. Postępuj się z nimi identycznie. Z dodatkiem warzyw i imbiru. Idealna do pieczywa. Polecam jak zawsze domowe. Najlepsze:)

poniedziałek, 26 października 2020

Sok z mango


Sok z dodatkiem słodkiego mango, marchewki i jabłka. Idealny domowy sok bez dodatków konserwantów. Najlepszy od razu po przygotowaniu.

wtorek, 20 października 2020

Muffiny dyniowe- orkiszowe

Ciąg dalszy przepisów z dynią. Na deser muffinki dyniowe na mące orkiszowej. Bardzo aromatyczne dzięki korzennym przyprawom a na takie właśnie nabieram ochoty z nadejściem jesieni. Można zabrać na drugie śniadanie do pracy czy szkoły.

poniedziałek, 12 października 2020

Curry z kurczaka i dyni


Kolejne danie z dynią w roli głównej. Tym razem coś na obiad. Jesienne curry z dodatkiem dyni i papryki. W cudownym kremowym sosie. Bardzo szybkie do przygotowania, bardzo aromatyczne i rozgrzewające. Na jesienny obiad idealne.

piątek, 9 października 2020

Ciasto dyniowe na mące orkiszowej


Zostajemy w temacie dyni. Narobiłam musu więc muszę go teraz jakoś wykorzystać. Ciasto raczej z tych prostych gdzie wystarczy wymieszać składniki łyżką. Jego przygotowanie przypomina robienie muffinek. Idealne jesienne, aromatyczne i bardzo wilgotne ciasto do popołudniowej kawy.

wtorek, 6 października 2020

Pudding dyniowy (wegański, bez glutenu)


Nadeszła jesień a wraz z nią piękne, pomarańczowe dynie. Jestem ich fanka więc od razu zabrałam się za przygotowanie czegoś pysznego z jej wykorzystaniem. Zrobiłam deser dyniowy coś jak pudding czy inaczej budyń. Zdrowy, idealny dla dzieci i dorosłych gdy mamy ochotę na coś słodkiego.

poniedziałek, 28 września 2020

Szarlotka orkiszowa

Witam po przerwie. Dziś serwuję pyszna szarlotkę na która przepis znalazłam na blogu White Plate. Szarlotka nie dość, że pyszna to jeszcze bardzo prosta w przygotowaniu. Do  jej przygotowania używamy bowiem połówek jabłek. Nie trzeba się bawić w robienie musu jabłkowego.

poniedziałek, 24 sierpnia 2020

Chleb żytnio-owsiany na zakwasie


Chleby żytnie na zakwasie to jedne z moich ulubionych. Zazwyczaj właśnie
takie na co dzień goszczą na moim stole. Na zmianę z orkiszowymi:)
Dzisiejszy jest z dodatkiem płatków owsianych. Przepis pochodzi z bloga 
Adam Piekarz i jest tam cała masa przepisów na pyszne domowe chleby.
Większość już wypróbowałam a ten jest jednym z nich.

poniedziałek, 10 sierpnia 2020

Gofry z cukinii


Dzisiaj serwujemy gofry. Nie byle jakie bo z cukinią. Idealne dla osób
które nie przepadają za goframi na słodko. Te na wytrawnie są idealne
jako przekąska, śniadanie lub na wynos.

środa, 5 sierpnia 2020

Owsianka nocna z jagodami


Dzisiaj proponuję owsiankę ale na zimno. Jest lato i można sobie pozwolić
w gorący dzień na śniadanie prosto z lodówki. Owsiankę przygotowujemy
wieczorem i wstawiamy na noc do lodówki. Rano wystarczy udekorować 
owocami w moim przypadku są to jagody i brzoskwinia. Owsiankę
przygotowaną w słoiku można zabrać ze sobą do pracy.

środa, 29 lipca 2020

Pudding chia z jagodami


Kolejna odsłona puddingu z nasionami chia czyli szałwii hiszpańskiej. Tym razem
z dodatkiem jagód w cudownym fioletowym kolorze:) Idealny deser na gorące 
letnie dni.

wtorek, 28 lipca 2020

Muffiny orkiszowe z jagodami


Lato w pełni i możemy się cieszyć owocami lata:) W tym roku zajadam się
jak nigdy jagodami. Z ich resztki postanowiłam upiec muffinki orkiszowe. Zostało mi
tylko 1/2 szklanki więc nie jest ich zbyt dużo.  Polecam podwoić ilość i będzie
wtedy akurat.

czwartek, 16 lipca 2020

Pasta z pestek słonecznika z papryką i cukinią


Szybki przepis na pastę z pestek słonecznik z dodatkiem papryki i cukinii.
Teraz jest pyszna młoda cukinia więc do pasty sprawdzi się idealnie. 

środa, 24 czerwca 2020

Ciastka owsiano-kokosowe


Ciastka może nie wyglądają jakoś olśniewiająco za to na pewno zyskują
po spróbowaniu. Ja jestem wielbicielką kokosowych smaków dlatego
te ciastka bardzo przypadły mi do gustu. Zresztą nie tylko mnie. Mojej rodzinie
również. Przepis bardzo prosty i szybki więc na słodki podwieczorek będą 
jak znalazł:)

Sałatka z młodymi ziemniakami na grilla


Kolejna sałatka, którą możemy wykorzystać na grilla ale nie tylko.
Sama smakuje również super. Normalnie w sałatce znajduje się śmietana
zwierzęca ale ja zastąpiłam ją kokosową, która się jak najbardziej sprawdziła.
Wybór jednak zostawiam Wam:)

poniedziałek, 1 czerwca 2020

Mango lassi (wegańskie)


Mango lassi to indyjski napój z mango i jogurtu. Ja jogurt krowi 
zastąpiłam kokosowym ponieważ nie mogę krowiego więc wyszła 
wersja wegańska. Smakuje idealnie zwłaszcza gdy na dworze gorący
letni dzień.

Burgery wegańskie i bezglutenowe


Burgery wegańskie i bezglutenowe to super alternatywa na grilla lub do
bułki. Ja moje robiłam właśnie na grilla dla tych co nie jedzą mięsa.
Poszły wszystkie i powiem nieskromnie, ze słyszałam kilka słów uznania :)
Polecam więc i Wam :)

wtorek, 19 maja 2020

Kulki kokosowe z pulpy po mleku kokosowym


Strasznie mi było szkoda wyrzucać resztek kokosa po zrobieniu z niego mleka.
Nie lubię gdy się coś marnuje. Zrobiłam więc takie proste kulki z tej pulpy
kokosowej. Dodałam daktyle, mielone migdały i gotowe. Na zdrowy deser
idealne :)

poniedziałek, 18 maja 2020

Pudding kokosowy z tapioki i mango


Pyszny, gęsty pudding kokosowy z tapioki to idealny deser na lato. Bardzo prosty 
w przygotowaniu. Wierzch możemy udekorować dowolnymi owocami sezonowymi.
U mnie ostatnio króluje mango ponieważ jest to jeden z niewielu owoców, które
w mojej diecie mogę od czasu do czasu zjeść. Do deseru potrzebne są te malutkie
kuleczki tapioki wielkości ziarnka ryżu.

Mleko (napój) kokosowe


Po mleko migdałowym i owsianym przyszła w końcu pora na mleko kokosowe.
Przepis pochodzi z książki Ewy Dąbrowskiej i uważam, że jest super. Bardzo 
prosty i szybki a mleko wychodzi na prawdę smaczne. Dużo lepsze od tego kartonowego
kupowanego w sklepie. Idealne do deserów, owsianek itp.

niedziela, 17 maja 2020

Chleb pszenny bez zagniatania (nocny)


To był jeden z pierwszych chlebów jaki upiekłam. Jest tak prosty, że nawet dziecko
sobie z nim poradzi. Wieczorem mieszamy wszystkie składniki w misce. Rano
wykładamy na stolnicę, czekamy dwie godziny i do piekarnika. Chleb pieczemy
w garnku żeliwnym lub w naczyniu żaroodpornym. Na zdjęciu krojony jeszcze
ciepły:)

wtorek, 12 maja 2020

Wiosenny twarożek z rzodkiewką i chrzanem


Wiosna to moja ulubiona pora roku. Urodziłam się wiosną a dokładnie w maju.
W maju urodził się też mój syn -dzień przed moimi urodzinami. Wiosna więc
kojarzy się mi z samymi miłymi rzeczami:) Wiosną też mamy nowalijki.
Rzodkiewka i szczypiorek. Uwielbiam. Do tego twaróg z chrzanem i pyszne
śniadanie gotowe :)

piątek, 8 maja 2020

Pudding kokosowy z chia i mango


Dzisiaj deser na mleku kokosowym z chia i mango. Idealny gdy zachce się Wam
czegoś zdrowszego na deser. Ten nie ma w sobie cukru ani innych słodzików.
Mango to jedyna w nim słodycz. 

wtorek, 5 maja 2020

Sałatka z pieczonymi ziemniakami na grilla


Sezon grillowy u mnie już się zaczął co prawda tylko w rodzinnym gronie ale jednak:)
Przygotowałam sałatkę z pieczonymi ziemniakami oraz szparagami i rzodkiewką.
Całość dopełnia musztardowy sos. Sprawdziła się idealnie.

piątek, 1 maja 2020

Chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie


Ten chlebek piekłam ostatnio dwa razy. Za pierwszym razem zrobiłam jeden bochenek
za drugim podzieliłam na dwa. Ten drugi sposób polecam ponieważ wtedy wychodzą
dwa mniejsze chlebki. Z całej porcji wychodzi jeden ogromniasty (zdjęcie na dole).
Prosty przepis chociaż trzeba poświęcić mu chwilkę więcej czasu ponieważ dwukrotnie trzeba go składać podczas wyrastania. Wychodzi bardzo dobry dlatego do głównego
zdjęcia został tylko jeden bochenek. Drugi gdy wystygł został "wciągnięty" przez moich
chłopaków w całości :)

czwartek, 30 kwietnia 2020

Muffinki marchewkowe


Ciasto marchewkowe to chyba jedno z najbardziej ulubionych w naszej rodzinie.
Często piekę je na Święta ale w tym roku jakoś się nie złożyło. Zrekompensowałam
sobie to i upiekłam muffinki marchewkowe z kremowym serkiem na wierzchu. Pyszne,
miękkie. Idealne do kawy jeśli piejcie :)

czwartek, 23 kwietnia 2020

Zupa krem marchewkowa z koprem włoskim i papryką


Zupa marchewkowa z dodatkiem kopru włoskiego i papryki. Nie będę
oszukiwała, że bardzo lubię zupy kremy. Najchętniej jem je jesienią i
zimą ale wczesną wiosną kiedy nie jest jeszcze zbyt ciepło też nie pogardzę.
Zupa z dodatkiem przecieru pomidorowego ale jeśli jesteście na diecie
DAO/antyhistaminowej to można pominąć lub zastąpić sosem warzywnym
do makaronów bez pomidorów ( przepis znajdziecie na blogu).

Pasta ze słonecznika z cebulą i szczypiorkiem


Ostatnio piekę dużo chleba i trochę bułek. Jestem w domu więc mogę na bieżąco
kontrolować stan pieczywa i gdy się już kończy robię kolejne. Chleb jednak trzeba
czymś posmarować (można też położyć wędlinę ale ja ostatnio nie jem wędlin).
Tym razem powstała w mojej głowie pasta, którą można by określi zero waste.
Powstała bowiem z tego co miałam w domu i nie chciałam żeby się zmarnowało.
Wyszła bardzo smaczna no chyba, że nie lubicie cebuli :)

czwartek, 16 kwietnia 2020

Kulki kokosowe z masła kakaowego


Bardzo prosty przepis na domowe kulki kokosowe, którym głównym składnikiem
jest masło kakaowe. W sumie kulki to tylko trzy składniki: wspomniane masło, syrop
klonowy i wiórki kokosowe.

Krakersy na zakwasie żytnim


Prosty przepis na krakersy na zakwasie żytnim. Jeśli pieczecie chleby na
zakwasie tak jak ja to nie będziecie mieć problemu. Krakersy wychodzą bardzo kruche
i znikają zbyt szybko w ustach domowników spragnionych  czegoś do pochrupania.
U nas zakupy ograniczamy do minimum i mój nieletni odcięty jest od różnego
rodzaju przekąsek typu paluszki dlatego te krakersy pochłaniał w tempie błyskawiczny;)

środa, 8 kwietnia 2020

Orkiszowe wafelki z masą kokosową (wegańskie)


Zamówiłam ostatnio wafle orkiszowe i tak się zastanawiałam co by z nich zrobić.
Pomyślałam o wafelkach a ponieważ teraz nie jem nabiału padło na kokosowe
z użyciem mleka kokosowego. Muszę przyznać, że wyszły bardzo dobre z tym, że
niestety ich wadą jest to, że wafelek zrobił się miękki. U nas to jednak nie
przeszkodziło w zjedzeniu większości pierwszego dnia:)
ps. na drugi dzień znów stają się bardziej chrupiące.

Różowe jajka


Święta w tym roku będą raczej smutne. Większość będzie je spędzało w
domowym gronie. Nie zobaczymy się z resztą rodziny. Pomimo tego mam
nadzieję, że na swój sposób będą wesołe. Ja na pewno postaram się, żeby
na naszym stole nie zabrakło tradycyjnych przysmaków. Jajka to symbol
tych świąt i jajka u nas są zawsze w różnych postaciach. W tym roku stawiam
na róż :) 

czwartek, 2 kwietnia 2020

Chałwa domowa - błyskawiczna


Chałwa to ulubiona słodycz mojej mamy. Jako dziecko za nią nie przepadałam.
Po jakimś czasie się to zmieniło i teraz chałwę bardzo lubię. Ten przepis należy do takich
błyskawicznych bo zajmuje nie więcej niż 10 minut. Na blogu jest też przepis na chałwę
bardziej wymagająca ale także pyszną. Jeśli jesteście więc wielbicielami to polecam
sobie przygotować. Wychodzi jej niewiele ale zawsze można podwoić ilość składników:)

środa, 1 kwietnia 2020

Bułki orkiszowe (bez zagniatania)


Piekłam te bułeczki kiedyś bardzo często ale na jakiś czas o nich zapomniałam.
Może trochę szkoda bo są to jedne z moich ulubionych. Wykonanie jest banalnie 
proste. Wieczorem mieszamy składniki, rano zostawiamy do wyrośnięcia na
godzinę i do piekarnika. Na śniadanie gotowe. Są bardzo chrupiące z dużymi
dziurami co widać doskonale na zdjęciach. Ja użyłam mąki orkiszowej ale 
można użyć pszennej. Zrobi je każdy. Wyjdą na pewno.

wtorek, 31 marca 2020

Kurczak methi


Dziś danie z kuchni hinduskiej. Methi znaczy kozieradka więc można to 
danie przetłumaczyć jako kurczak z kozieradką. Kurczak w pysznym, gęstym sosie.
Z przyprawami. Mniam.  Uwielbiam tego rodzaju dania a kuchnia hinduska jest
jedną z moich ulubionych. Po raz pierwszy takiego kurczaka jadłam na wynos
z jednej z pobliskich knajpek. Zamówiłyśmy sobie w pracy. Bardzo mi smakował.
Nie była bym jednak sobą gdybym nie zrobiła takiego w domu. Lubię powtarzać
we własnej kuchni dania, które szczególnie mi smakują. Jeśli lubicie więc taką
kuchnie to polecam spróbować. Jeśli nigdy nie jedliście to tym bardziej. Jeśli nie macie 
świeżych liści kozieradki to możecie zamienić na suszone. Ja tak zrobiłam.

poniedziałek, 30 marca 2020

Muffiny owsiane (bez glutenu)


Bardzo proste muffiny bezglutenowe z dodatkiem musu jabłkowego.
Idealne na osłodę życia, do porannej kawy lub na wynos do pracy 
lub szkoły bo kiedyś to przecież nastąpi. Na razie jednak siedźmy w domu. 

Spaghetti bolognese z soczewicą (wegańskie)


Spaghetti jak się okazuje nie zawsze musi być z mięsem. Zamiast mięsa można użyć
 soczewicy. W tym przepisie jest czerwona ale jak najbardziej można
zamienić na brązową lub zieloną. Te ciemniejsze trzeba będzie gotować ciut dłużej.
Robiłam to danie już kilka razy ponieważ mój mąż brał je do pracy (ma możliwość
odgrzania) i bardzo mu smakowało. Ja z racji mojej diety nie jadłam ale
wierzę mu na słowo, że dobre :)

sobota, 28 marca 2020

Pasta z pestek słonecznika papryki i fenkuła


Kolejna pasta z pestek słonecznika na blogu. Nic nie poradzę, że uwielbiam
tego rodzaju pasty do pieczywa. Tym razem z papryka, fenkułem i marchewką.
Mam nadzieję, ze i ta przypadnie Wam do gustu. 

piątek, 27 marca 2020

Łamańce sezamowe a la sezamki


Jeśli lubicie sezamki to te słodkie łamańce też powinny przypaść Wam do gustu.
Smakują podobnie ale w swoim składzie mają jeszcze pestki słonecznika
i kokos. Przyznam, że ja się w nich zakochałam. Niewiele z nimi roboty i 
co najważniejsze wiemy co w nich dokładnie jest. W kupionych niestety nie 
zawsze.

środa, 25 marca 2020

Bardzo proste bagietki jak chlebki



Dawno nie piekłam chleba na drożdżach. Piekę raczej na zakwasie. Sytuacja
jednak jest niecodzienna więc czasem muszę przeprosić się z drożdżami.
Jak pewnie niektórzy z Was siedzę w domu i wykorzystuję wolne na różne rzeczy
na które nie zawsze znajduję czas. Wróciłam do mojej pasji czyli gotowania
z przyjemności a nie z obowiązku. Czytam, ćwiczę jogę, wychodzę na słońce
(doceniam niewielkie ale własne podwórko). Bagietki powstały też trochę z myślą
o tych, którzy by chcieli upiec sobie prosty chleb ażeby ograniczyć wyjścia z domu. 
Drożdże obok papieru toaletowego to teraz rarytas ale za pośrednictwem internetu
myślę, że suche są jeszcze dostępne. Zapraszam zatem na bagietki jak chlebki.
Zostań w domu i upiecz je dla swojej rodziny. Możecie też zaangażować dzieci.
Super zabawa dla całej rodziny i jaka pyszna degustacja później :)

wtorek, 17 marca 2020

Pasta z pieczonych warzyw i tahini


Kolejna pasta do pieczywa z pieczonych warzyw. Różni się od innych dodatkiem
pasty sezamowej tahini. Jeśli jednak jej nie lubicie możecie pominąć a wyjdzie
równie dobra. 

sobota, 7 marca 2020

Sos warzywny do makaronu bez pomidorów (dieta antyhistaminowa)


Dzisiaj propozycja dla osób, które z jakiejś przyczyny nie mogą 
spożywać potraw z pomidorami. Może to być uczulenie lub tak jak w moim
przypadku niedobór enzymu DAO, który wiąże się z nietolerancją histaminy.
Na diecie jestem od kilku miesięcy i widzę poprawę. Dieta jest niestety
dość restrykcyjna. Oprócz pomidorów muszę jeszcze unikać pszenicy 
(zlecam to zresztą każdemu:), serów dojrzewających,  czekolady, strączków,
awokado, ryb w puszkach, kiszonek, pieczarek, bakłażanów i wielu innych.
Myślę, że łatwiej by było napisać co mogę jeść bo lista jest krótsza :)
Jeśli macie objawy alergii a w testach nic Wam nie wychodzi a towarzyszą
Wam objawy takie jak: wysypki, katar, astma, ból głowy, brzucha to jest szansa,
że możecie mieć właśnie nietolerancję histaminy. Ja dowiedziałam się
o tej przypadłości właśnie z internetu i zrobiłam badanie. 
Jeśli ktoś z Was też zmaga się z tym problemem to zaprasza do 
korzystania z przepisów. Pojawiła się nowa etykieta z oznaczonymi 
przepisami antyhistaminowymi. Dieta ta również sprzyja alergikom.
Na blogu będą się oczywiście pojawiały inne przepisy ponieważ 
tylko ja jestem na tej diecie reszta rodziny je normalnie :)

czwartek, 5 marca 2020

Domowa mielonka w słoiku


Mielonka nigdy nie była jakimś moim ulubionym jedzeniem chociaż
kojarzy mi się z dzieciństwem i wakacjami pod namiotem. Obecnie jej nie kupuję
ze względu na jej zły skład. Ostatnio jednak rzucił mi się w oczy przepis na domową
mielonkę w słoiku i zdecydowałam się spróbować. Muszę przyznać, że wyszła
całkiem niezła i co najważniejsze bez dodatku chemii w środku. Gdyby jak zapowiadają
nadszedł kryzys to mielonkę w słoiku już mam ;)

poniedziałek, 2 marca 2020

Pasta ze słonecznika i dyni


Przepis trochę poczekał bo powstał na jesieni ale myślę, że jest jak najbardziej
aktualny. Dynia jest ciągle dostępna a może macie zamrożoną. Pasta do chleba.
Oczywiście polecam chlebek domowy :)