Bardzo prosty przepis na wegańskie i bezglutenowe babeczki. Wszystko robimy
w jednej misce ( w tym wypadku blendera) więc nie pobrudzimy nawet wielu
naczyń :) Babeczki bardzo smaczne co może świadczyć o tym, że mój nieletni
syn zjadł połowę sam :) Nie są co prawda bardzo puszyste ale smakują nieźle.
Na deser w każdym razie polecam :)
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych (bezglutenowych)
- 2-3 łyżki gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez fosforanów)
- 1 łyżeczka sody
- 1/4 szklanki masła orzechowego w temp. pokojowej
- 1/3 szklanki cukru kokosowego (ksylitolu)
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 1/2 szklanki mleka migdałowego
- 2 płaskie łyżki octu jabłkowego lub spirytusowego
- 2 duże dojrzałe banany
- 1/2 szklanki gorzkiej czekolady wegańskiej (opcjonalnie)
Płatki owsiane umieści w misie blendera. Miksować aż powstanie mąka.
Dodać kakao, proszek, sodę, masło orzechowe, cukier, ekstrakt, mleko, ocet i
rozgniecione widelcem banany. Miksować na gładką masę kilka minut.
Dodać posiekane kawałki czekolady. Wymieszać łyżką. Ciasto nakładać
do 12 papilotek. Piec w nagrzanym do 210 stopi piekarniku przez 5 minut.
Przykręcić temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 5-10 minut. Ostudzić
na kuchennej kratce.
Źródło: Show Me the Yummy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz