Tak to nie pomyłka do zupy pieczarkowej dodałam rabarbar :) Bardzo lubię takie nieoczywiste połączenia i dlatego postanowiłam wypróbować taką kombinację. Dla mnie bardzo udana. Ciekawe czy i Wam przypadnie do gustu.
Składniki:
- 400g pieczarek
- 4 średniej wielkości ziemniaki
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju +1 łyżeczka masła
- 2 mniejsze łodygi rabarbaru (ok. 200g)
- 1,5 L bulionu warzywnego (najlepiej domowej roboty)
- sól, pieprz
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego (niekoniecznie)
- natka pietruszki
Do garnka o grubym dnie wlać olej. Wrzucić pokrojoną w kostkę
cebulę i ją zeszklić. Dodać masło i pokrojone grzyby. Smażyć razem
3-5 minut. Wlać bulion. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki.
Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć gaz i gotować aż ziemniaki
będą miękkie. Rabarbar obrać i pokroić na plasterki. Dodać do zupy.
Gotować jeszcze 10 minut. Pod koniec doprawić do smaku solą
i pieprzem. Można dodać jogurt. Posypać natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz