Kolejną obok barszczu potrawą, która musi być u nas obowiązkowo na Święta jest bigos. Znika w szybkim tempie chociaż przyznam, że nie jest to "lekka potrawa". U nas tradycyjny ze śliwkami suszonymi, grzybami i dużą ilością mięsa. Zaczynam robić go już tydzień przed Świętami a później tylko odgrzewam codziennie przez godzinę i wychodzi na prawdę idealny.
Strony
środa, 29 grudnia 2021
Bigos świąteczny
Barszcz czerwony (wigilijny)
Jak co roku u mnie był barszcz czerwony z uszkami. Co prawda na Wigilii była jeszcze grzybowa i rybna ale barszcz to jest ta zupa, którą ja osobiście najbardziej lubię. W końcu udało się mi zrobić jej zdjęcie i wstawić na bloga :)
wtorek, 21 grudnia 2021
Kruche ciastka z dżemem
Wczoraj miał być ostatni przepis ale coś mnie pokusiło żeby upiec jeszcze ciasteczka z dżemem. Bardzo przypominają mi dzieciństwo. Są pyszne, kruche. Idealne do kawy. Dzieci je uwielbiają :)
poniedziałek, 20 grudnia 2021
Śledzie po cygańsku
To już ostatni przepis przed Świętami. Na koniec podobnie jak w tamtym roku przepis na śledzie. Tym razem po cygańsku. Danie jak najbardziej wigilijne ale także może się znaleźć na stole podczas Świąt czy Sylwestra.
piątek, 17 grudnia 2021
Pierniczki nadziewane z bakaliami
Kolejny przepis na pierniczki. Takie piekłam pierwszy raz w życiu ale jak tylko zobaczyłam przepis na grupie facebookowej "Chleb na zakwasie i nie tylko" wiedziałam, że muszę je zrobić. Zrobiłam już następnego dnia i wiecie co? To jedne z najlepszych pierniczków jakie piekłam. Są przepyszne i to nie tylko moja opinia ale też mojej rodziny i członków grupy gdzie przepis znalazłam. Autorka Pani Krystyna podzieliła się z nami swoim rodzinnym przepisem, który jest w jej rodzinie od kilku pokoleń. Wykonanie bardzo proste. Co prawda u mnie troszkę w zmodyfikowanej wersji ponieważ nie dodałam cukru i zrobiłam lukier na mleku a nie na białku. Dodałam też nieco masła i mleka ponieważ nasypałam za dużo mąki i wyszło mi za twarde ciasto. Bakalii też u mnie mniej bo rodzinka nie lubi i bez czekolady bo alergia. Pomimo tych zmian wyszły super :))
niedziela, 12 grudnia 2021
Pierniczki żytnio-orkiszowe
Pierwsze w tym roku pierniczki postanowiłam zrobić z mąki żytniej z dodatkiem orkiszowej. U nas pierniczki znikają błyskawicznie więc pewnie będzie powtórka. Nie wyobrażam sobie świąt bez tych korzennych ciasteczek. Te są do jedzenia od razu po przygotowaniu chociaż pewnie jeszcze lepsze jak trochę poleżą.
poniedziałek, 4 października 2021
keczup z marchewki (dieta antyhistaminiwa)
W jednym z marketów pojawił się niedawno keczup z marchewki, buraka i dyni. Zakochałam się w tym marchewkowym a ponieważ ze względu na dietę niskohistaminową nie mogę jeść pomidorów to taki keczup był dla mnie wybawieniem. Niestety keczup jak się okazało był produktem sezonowym. Postanowiłam więc zrobić taki keczup w domu :) Przyznam, że robi się go bardzo prosto i jak dla mnie smakuje super.
czwartek, 30 września 2021
Paluszki z sezamem (bez glutenu, nabiału, drożdży)
Lubicie paluszki? Ja bardzo. Niestety ze względu na składniki nie mogę jeść tych sklepowych. Postanowiłam więc zrobić domowe paluszki. Są idealne dla wszystkich. Na diecie bez glutenu, nabiału, drożdży. Polecam bo zrobienie ich to nic trudnego :)
wtorek, 24 sierpnia 2021
Rogale z ricottą nadziwane powidłami
Drożdżowe rogaliki z dodatkiem ricotty ale nie jako nadzienie ale składnik ciasta. Idealne na włoskie śniadanie lub jako deser. U mnie nadzienie z powideł śliwkowych ale możecie zrobić jakie tylko chcecie.
środa, 18 sierpnia 2021
Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków
Zupa ogórkowa jest jedną z moich ulubionych ale ze względu na to iż przy diecie antyhistaminowej nie mogę jeść ogórków kiszonych postanowiłam zrobić ze świeżych. Wyszła na prawdę bardzo dobra wię polecam.
czwartek, 5 sierpnia 2021
Bułki żytnio-orkiszowe bez zagniatania (nocne)
Bardzo szybkie bułki nocne żytnio-orkiszowe które nie wymagają zagniatania. Wieczorem nastawiamy a rano cieszymy się pysznym domowym pieczywem.
środa, 4 sierpnia 2021
Dżem z czerwonego agrestu
Przywiozłam z działki trochę czerwonego agrestu i postanowiłam zrobić z tej co prawda niewielkiej ilości dżem. Zrobiłam bardzo gładki bez pestek bo właśnie taki lubimy najbardziej. Wyszły tylko dwa słoiczki z czego jednej już zjedzony ale drugim będziemy się cieszyć gdy nastaną chłodne dni.
Zupa krem ze świeżych ogórków
Trochę się schłodziło na dworze więc można znowu jeść zupy inne niż chłodniki:) U mnie zupa sezonowa bo ze świeżych ogórków. Można użyć zarówno gruntowych jak i tych sałatkowych. Jakiekolwiek wybierzecie zupa będzie smakować pysznie :)
czwartek, 29 lipca 2021
Muffiny jagodowe
Bardzo prosty przepis na muffiny z jagodami na mące orkiszowej. Mamy teraz sezon jagodowy więc przepis jak najbardziej na czasie. Ja uwielbiam muffiny czy też ciasta z owocami. Nie jem ich zbyt często ze względu na swoją dietę ale czasami się skuszę :)
wtorek, 27 lipca 2021
Koktajl owsiano-jagodowy
Jagody to jedne z moich ulubionych owoców. Dzisiaj w koktajlu z płatkami owsianymi. Taka wersja na śniadanie lub drugie śniadanie bo bardziej pożywna.
czwartek, 22 lipca 2021
Mini serniczki wiśniowe w szklankach
Jeśli lubicie sernik na zimno to mam dla Was banalnie prosty przepis na mini serniczki w szklankach. Do jego przygotowania potrzebujemy tylko kilku prostych składników. Idealne na gorące letnie dni. Smak możecie sobie zmieniać dowolnie w zależności jakimi owocami w danym momencie dysponujecie. Taki sernik ma też tą zaletę, że jest bezglutenowy.
niedziela, 4 lipca 2021
Blok czekoladowy biały
Nie mogę spożywać niczego co ma w sobie kakao więc postanowiłam zrobić blok biały. Pewnie, że z kakao smakuje dużo lepiej ale taka namiastka czasem mi wystarczy. U mnie bez bakalii ponieważ także mam zakazane w mojej diecie ale jeśli lubicie to myślę, że śmiało można dodać.
niedziela, 27 czerwca 2021
Pancakes orkiszowo-migdałowe
Pancakes czyli placuszki w stylu amerykańskim. Podawana na śniadanie z syropem klonowym i owocami sezonowymi. Bardzo szybkie w przygotowaniu i jeszcze szybsze w znikaniu :)
środa, 23 czerwca 2021
Paluchy Jima (Le stecche di Jim)
Stecca (z włoskiego listewka) to rodzaj bagietki z chrupiącym wierzchem. A dlaczego Jima? Nowojorski piekarz Jim Lahey przybył do Włoch w 1987 roku aby nauczyć się robić chleb. To on wynalazł metodę pieczenia chleba bez wyrabiania ciasta. Dziś Jim prowadzi piekarnię Sullivan Street Bakery i dostarcza pieczywo do 300 restauracji w Nowym Jorku. Przepis jest banalnie prosty. Wieczorem miesza się składniki. Rano ciasto wyrasta i do piekarnika. Szybko, smacznie i bez problemu:)
poniedziałek, 21 czerwca 2021
Ciasto z masą czekoladową bez pieczenia
Ciasto bez pieczenia bo komu by się chciało stać przy piekarniku w taki upał :) Pogoda iście tropikalna ale coś do kawy by się zjadło słodkiego. Ciasto robiłam już jakiś czas temu na spotkanie rodzinne bo codziennie takich słodkości nie podaję. Przepis szybki, bardzo prosty i dla wielbicieli czekolady :)
piątek, 18 czerwca 2021
Lemoniada lawendowa
Nie ma nic lepszego na upały niż woda. Najlepiej z odrobiną dobrej jakości soli. Niemniej jednak od czasu do czasu można pokusić się na lemoniadę. Dzisiaj lemoniada lawendowa. Super gasi pragnienie. Jest do tego bardzo smaczna. Oczywiście jeśli lubicie lawendę. Ja uwielbiam wszystko co lawendowe :)
poniedziałek, 14 czerwca 2021
Spaghetti w sosie szparagowym
Dzisiaj pomysł na szybkie danie makaronowe z sosem szparagowym. Idealne na ciepłe dni gdy nie mamy ochoty na ciężki obiad. Makaron spaghetti możecie zastąpić innym dowolnym np. bezglutenowym.
wtorek, 1 czerwca 2021
Babeczki orkiszowo-migdałowe
Dzień Dziecka zobowiązuje. Musi być coś na słodko:) Zatem przepis na szybkie babeczki orkiszowe z dodatkiem mąki migdałowej.
niedziela, 30 maja 2021
Bajgle orkiszowe z makiem i sezamem
Bajgiel był wypiekany w Polsce już w XVII wieku przez społeczność żydowską. Powstał prawdopodobnie w Krakowie. Jak podają stare źródła dawano je kobiecie po urodzeniu dziecka. Obecnie bajgle chyba najpopularniejsze są w Nowym Jorku gdzie właśnie emigranci żydowscy je rozpowszechnili. Jest to idealna przekąska, którą możemy zabrać ze sobą do szkoły czy pracy. Zjeść w formie kanapki lub nawet samego:)
wtorek, 25 maja 2021
Ciasto drożdżowe z rabarbarem
Jedno z moich ulubionych ciast czyli drożdżowe. Mamy sezon na rabarbar więc z rabarbarem. Oczywiście owoce możemy użyć różne zależnie od sezonu. U mnie na mace orkiszowej ale jak najbardziej ze zwykłej pszennej też do zrobienia. Ja po prostu ze względów zdrowotnych unikam pszenicy.
niedziela, 23 maja 2021
Focaccia orkiszowa ze szparagami
Trwa sezon na szparagi więc czemu by ich nie wykorzystać. Są nie tylko smaczne i niskokaloryczne ale też zdrowe. Mają w sobie dużo wapnia, potasu, magnezu i selenu. Są też bogatym źródłem witaminy K. Cieszmy się więc ich smakiem bo sezon na nie nie trwa zbyt długo. U mnie dziś we włoskiej foccaci z dodatkiem pomidora.
środa, 19 maja 2021
Zupa krem z marchewki i fenkuła (2)
Dzisiaj zupa krem z marchewki i fenkuła inaczej kopru włoskiego. Idealna dla osób z nietolerancją histaminy czy na diecie bez glutenu. Dla wszystkich lubiących szybki zdrowy, domowy obiad.
czwartek, 29 kwietnia 2021
Chlebki na patyku z grilla
Za kilka dni majówka i pewnie co niektórzy z Was zaczną sezon grillowy. My mamy takie plany:) Dlatego mam dla Was nieco inną propozycję bo zamiast mięsa na patyku -chlebek. Nie jest to stricte chleb bo nie ma w nim ani drożdży ani zakwasu tylko proszek do pieczenia ale jak najbardziej do chleba podobny :) Przygotowanie zajmuje niewiele czasu więc szybko można go przygotować. U mnie próba przed majówką w piekarniku ale na pewno będzie powtórka już na grillu.
czwartek, 15 kwietnia 2021
Chlebek kukurydziany (cornbread)
Dzisiaj zabieram Was prosto do Ameryki. Chlebek kukurydziany to raczej ciasto w naszym pojęciu niż tradycyjny chleb z którym jemy np. wędlinę. Idealny do kawy lub jako przekąska. Ja zawsze bardzo redukuję ilość cukru w przepisach zwłaszcza amerykańskich. Tutaj była prawie szklanka więc jeśli wolicie bardziej słodkie to zawsze możecie zwiększyć jego ilość. Jak dla mnie 1/3 jest akurat. Chlebek cieszy się u nas w domu sporym powodzeniem więc piekę go od czasu do czasu :)
czwartek, 8 kwietnia 2021
Chleb orkiszowy na zakwasie z karmelizowaną cebulą
Dziś dla odmiany (po słodkich Świętach) chleb orkiszowy na zakwasie z dodatkiem prażonej cebuli. Jego przygotowanie zajmuje co prawda troszkę czasu ale uważam, ze warto go poświęcić tym bardziej, że przepis do bardzo trudnych nie należy.
sobota, 3 kwietnia 2021
Colomba muffins
Colomba (gołąb) czyli tradycyjne włoskie ciasto drożdżowe pieczone na Wielkanoc. Chciałam upiec w tym roku ale nie udało się mi nigdzie dostać specjalnej foremki do tego ciasta. Postanowiłam więc zrobić w wersji uproszczonej w postaci muffinek. Muffinki co prawda nie drożdżowe jak w oryginale ale i tak wyszły bardzo dobre. Idealnie zmieszczą się za to w koszyczku:)
czwartek, 1 kwietnia 2021
Babka z dżemem
To już moja ostatnia propozycja na Wielkanoc w tym roku. Babka z dodatkiem dżemu dla tych wszystkich, którzy by chcieli mieć babkę łaciatą a nie mogą użyć z różnych względów kakao. Babka jest z tych miękkich i puszystych. Malutka więc raczej dla mniejszej rodziny :)
WESOŁYCH ŚWIĄT DLA WSZYSTKICH!
środa, 31 marca 2021
Jajka faszerowane pieczarkami
Kolejna propozycja na Wielkanoc. Jajka faszerowane pieczarkami. To bardzo prosty sposób na urozmaicenie świątecznego stołu. Obok jaj z majonezem -jajka faszerowane. Nie może ich zabraknąć ;)
poniedziałek, 29 marca 2021
Babka na maślance
Czas na kolejną babkę świąteczną. Tym razem przepis na błyskawiczna babkę na maślance. Przepis należy do tych bardzo prostych. Nie musicie nawet wyciągać miksera ponieważ ciasto miesza się łyżką. Robi się je podobnie do muffinek. Jest to zdecydowanie propozycja dla osób, które lubią wilgotne, cięższe ciasta.
wtorek, 16 marca 2021
Babka marchewkowa
Mój pierwszy przepis na Wielkanoc. Bardzo wilgotna i aromatyczna babka z dodatkiem marchewki. Ciasta marchewkowe od jakiegoś czasu kojarzą mi się właśnie z Wielkanocą. Bardzo prosta w przygotowaniu więc poradzi sobie z nią każdy.
sobota, 13 marca 2021
Ciastka z żurawiną i białą czekoladą
Dzisiaj będzie niezbyt zdrowo niestety. Ciasteczka takie upodobał sobie mój syn i wolałam upiec je w domu niż żeby kupował w sklepie ze składem, którego wolę nawet nie przytaczać. Zawsze to mniej chemii w organiźmie. Jeśli i Wy lubicie takie połączenie to polecam bo wychodzą na prawdę dobre.
czwartek, 11 marca 2021
Rosół/bulion wegański z pieczonych warzyw
Dzisiaj propozycja dla osób, które nie jedzą mięsa. Bulion robimy z pieczonych wcześniej w piekarniku warzyw. Wychodzi na prawdę bardzo smaczny. Możemy go zjeść jak klasyczny rosół lub zastosować jako baza dla innych zup. Z warzyw, które nam zostaną robię sałatkę jarzynowa i w ten sposób nic się nie marnuje:)
czwartek, 4 marca 2021
Owsianka jabłkowa (wegańska)
Dzisiaj pomysł na śniadanie. Owsianki są teraz w modzie:) Przyznam, że nigdy nie przepadałam za owsiankami ale ta jabłkowa bardzo mi smakuje. Idealna na zimniejsze dni ponieważ bardzo dobrze rozgrzewa. Jem ją dość często ponieważ idealnie pasuje do mojej diety antyhistaminowej.
poniedziałek, 1 marca 2021
Magdalenki (Madeleines)
Zbliża się Dzień Kobiet więc z tej okazji magdalenki:) Małe, słodkie biszkoptowe ciasteczka w kształcie muszelek. Rodem z Francji. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Idealne do popołudniowej kawy lub herbaty.
czwartek, 25 lutego 2021
Tureckie Simit
Simit czyli tureckie bajgle posypane obficie sezamem. Świetne same jako przekąska. Można je śmiało zabrać ze sobą do szkoły lub pracy. Nigdy nie jadłam oryginalnych bo nie byłam w Turcji ale jeśli smakują tak jak te to zapewne bym jadła je na okrągło :) Przepis pochodzi z IG z profilu tureckiej kucharki więc domniemam, że oryginalny:)
środa, 10 lutego 2021
Sfrappole-włoskie faworki
Włoskie faworki smażone w okresie karnawału zwane różnie w zależności od regionu - sfrappole, cenci, gale czy crostoli. Smażone w głębokim tłuszczu i posypane obficie pudrem. W oryginale robione z mąki manioba ale jak najbardziej nada się nasza pszenna. U mnie wyszły z orkiszowej jasnej:) Super kruche. Na jutrzejszy tłusty czwartej wprost idealne:)
sobota, 6 lutego 2021
Amerykańskie doughnuts
Za kilka dni tłusty czwartek i tym razem postanowiłam zrobić coś bardziej kalorycznego:) Amerykańskie pączki z dziurką smażone w głębokim tłuszczu. Przepis mam od dawna i za każdym razem się udaje. Nie są może aż tak bardzo puszyste jak te tradycyjne ale naszej rodzinie smakują. Domowej roboty paczki mają jeszcze tę zaletę, że możemy sobie regulować poziom słodkości. Przyznam, że dla mnie te ze sklepu są przesłodzone.
czwartek, 4 lutego 2021
Orkiszowe bułeczki preclowe
Lubicie precle? Jeśli tak to te bułki tez powinny przypaść Wam do gustu. Są bowiem zrobione z tego samego ciasta co precle. Różnią się tylko sposobem formowania. Bułeczki sprawdzą się zarówno na śniadanie jak i na kolację. Możecie je zajadać z czym tylko chcecie. Ja jednak preferuję jeść je na słono czyli z np. z wędliną czy serem ale jeśli ktoś sobie życzy można zjeść i z dżemem:) Można tez bez niczego tak jak mój nastolatek:)
wtorek, 2 lutego 2021
Pączki ptysiowe (z piekarnika)
Zbliża się tłusty czwartek więc postanowiłam "wrzucić" na bloga coś karnawałowego:) Pączki ptysiowe czasem zwane hiszpańskimi lub gniazdkami. Przygotowuje się je z ciasta parzonego tak jak tradycyjne ptysie. Normalnie takie pączki się smaży. Ja jednak żeby były mniej kaloryczne i co za tym idzie zdrowsze upiekłam je z w piekarniku. Jeśli chcecie natomiast jak najbardziej możecie je usmażyć w głębokim tłuszczu.
poniedziałek, 1 lutego 2021
Ciastka z jabłkiem i cynamonem
Szybkie ciastka z ciasta francuskiego z nadzieniem jabłkowym. Coś na kształt podawanych w jednej z fastfoodowych restauracji z tym, że dużo zdrowsze pomimo cukru i pszenicy. Gdy więc najdzie Was ochota to zamiast zamówić polecam wykonać własnoręcznie. Przepis banalnie łatwy więc nawet dzieci sobie z nim poradzą :)
wtorek, 26 stycznia 2021
Pasta z pestek słonecznika i selera naciowego
Nie liczę która to już pasta z pestek słonecznika na blogu :) Lubię je i nie będę ukrywała, że przy mojej diecie są idealne jako zamiennik wędliny czy nabiału do pieczywa. Podobna do poprzednich ponieważ występuje w niej opócz pestek słonecznika papryka. Natomiast do tej dodałam jeszcze selera naciowego i nie powiem także wyszła dobra.
sobota, 16 stycznia 2021
Krakersy orkiszowe z rozmarynem
Dzisiaj coś do pochrupania. Domowe krakersy z rozmarynem i sezamem. Świetne jako słona przekąska na imprezę zamiast kupionych w sklepie krakersów czy chipsów. Z pewnością dużo zdrowsza bo bez dodatków chemicznych.
środa, 6 stycznia 2021
Babka dyniowa
Pierwszy przepis w 2021 roku na blogu jest na babkę dyniową. Babka bardzo szybka w przygotowaniu ponieważ nie wymaga nawet miksera. Wszystko mieszamy za pomocą łyżki. Wilgotna, idealna do popołudniowej kawy.