Strony

czwartek, 16 kwietnia 2020

Krakersy na zakwasie żytnim


Prosty przepis na krakersy na zakwasie żytnim. Jeśli pieczecie chleby na
zakwasie tak jak ja to nie będziecie mieć problemu. Krakersy wychodzą bardzo kruche
i znikają zbyt szybko w ustach domowników spragnionych  czegoś do pochrupania.
U nas zakupy ograniczamy do minimum i mój nieletni odcięty jest od różnego
rodzaju przekąsek typu paluszki dlatego te krakersy pochłaniał w tempie błyskawiczny;)

Składniki:
  • 200g zakwasu żytniego (może być pszenny)
  • 8 czubatych łyżek jasnej mąki orkiszowej lub pszennej
  • 3 łyżki oliwy
  • przyprawy: tymianek, papryka, rozmaryn, sól, bazylia

Wszystkie składniki wymieszać a następnie zagnieść. Wyłożyć na stolnicę
posypaną mąką i rozwałkować. Im cieniej rozwałkujemy tym bardziej chrupiące
będą krakersy. Pokroić na dowolny kształt.


Ułożyć na papierze do pieczenia, posmarować oliwą i posypać gruboziarnistą solą.
Wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piec przez ok. 10 minut.

Źródło: Bochen chleba


1 komentarz: