Strony

poniedziałek, 28 września 2020

Szarlotka orkiszowa

Witam po przerwie. Dziś serwuję pyszna szarlotkę na która przepis znalazłam na blogu White Plate. Szarlotka nie dość, że pyszna to jeszcze bardzo prosta w przygotowaniu. Do  jej przygotowania używamy bowiem połówek jabłek. Nie trzeba się bawić w robienie musu jabłkowego.

 Składniki:

  • 300g jasnej mąki orkiszowej
  • 50g cukru pudru lub pudru z ksylitolu
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 70g jogurtu naturalnego lub maślanki
  • 180g masła
  • ok.5 średniej wielkości jabłek antonówek 

Z podanych składników zagnieść ciasto kruche. Następnie podzielić je na dwie części. jedna trochę większa od drugiej. Mniejszą ilością ciasta rozwałkować i wyłożyć spód blaszki do pieczenia (ja użyłam o wymiarze 24x28cm). Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i ułożyć na cieście "dupkami" do góry. Na wierzch rozwałkować drugą część ciasta. Wierzch można lekko nakłuć widelcem. Ciasto wstawić do wcześniej rozgrzanego do 190 stopni piekarnika i piec ok. 45-1h. Wierzch można posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz