To już trzeci przepis na chałwę na tym blogu. Tym razem chałwa keto czyli mogą ją spożywać osoby na diecie ketogenicznej. Dieta ta stawia na tłuszcze i na mocne ograniczenie węglowodanów. Znam kilka osób, którą ją stosują i bardzo polecają :) Niezależnie od diety chałwa wychodzi na prawdę pyszna. Zjadłam prawie całą sama:)
Składniki:
- ok. 330g pasty sezamowej tahini (naturalnej)
- 90 g dobrej jakości masła
- 50g słodzika (ksylitol, erytrytol)
- 30g mąki kokosowej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Pasę sezamową, masło i słodzik umieścić w garnuszku na małym ogniu. Doprowadzić do wrzenia. Gotować ok. 10 minut. mieszając ażeby masa pozostała gładka. Zająć z ognia garnek dodać mąkę kokosową oraz ekstrakt z wanilii. Wymieszać. Masę przelać do niewielkiego pojemnika (plastikowy lub szklany). Wstawić do lodówki na kilka godzin. Przechowywać w lodówce.
Źródło: KetoManiak.pl
A co z masłem?bo nie napisano...
OdpowiedzUsuńDopisałam :)
OdpowiedzUsuń