Strony

niedziela, 15 grudnia 2019

Pierniczki ulubione


Od prawie 10 lat tych pierniczków nie może zabraknąć u nas na Święta. Są to nasze
ulubione pierniczki. Znikają w mgnieniu oka :) Często muszę je piec przed samymi
Świętami jeszcze raz. Nie ma z tym problemu ponieważ pierniczki nie wymagają
leżakowania. Są gotowe do jedzenia od razu. Są z tych twardych i chrupiących więc
właśnie wielbicielom takich je polecam.

Muffinki piernikowe orkiszowe (wegańskie)


Wegańskie muffinki, które powstają w kilkanaście minut to propozycja
dla zabieganych lub początkujących w dziedzinie wypieków. Oczywiście
też dla wegan oraz z nietolerancją na krowi nabiał czy jajka. Niestety
w tych czasach z nietolerancjami spotykam się coraz częściej z moją
rodziną włącznie. Muffinki wychodzą bardzo miękkie i puszyste. Może 
zdjęcie tego nie oddaje ale są na prawdę dobre. Piekłam je już dwukrotnie:)

poniedziałek, 9 grudnia 2019

Zimowa herbata żurawinowa z jabłkiem


Zimowa rozgrzewająca herbata z żurawiną i sokiem jabłkowym.
Idealna na zimne dni i o niebo zdrowsza od tych kupowanych w saszetkach.
Ja  użyłam rooibos ale jeśli nie lubicie można zamienić na dobrej jakości
herbatę czarną najlepiej liściastą. 

czwartek, 5 grudnia 2019

Orkiszowe pierniczki dyniowe


Pierwsze tegoroczne pierniczki. W dodatku w nowej odsłonie bo z dodatkiem
puree z dyni. Na jutrzejsze Mikołajki jak znalazł :)

wtorek, 3 grudnia 2019

Zupa krem z marchewki i fenkuła


Bardzo prosta zupa z marchewki i fenkuła (kopru włoskiego). Idealna
na zimne dni. Oczywiście warzywa najlepiej użyć ekologiczne lub od
zaprzyjaźnionego rolnika, który ma na uwadze zdrowie innych i
nie sprzedaje zatrutej żywności. Wiem, że o taką może nie jest najłatwiej
ale warto spróbować i poszukać w okolicy. Jeśli natomiast mamy możliwość
np. działkę to wyhodować własne warzywa. Ja od kilu lat tak robię :)

Świeży sok z burakiem i pomarańczą



Kolejny przepis na domowy świeży sok. Ponownie z dodatkiem buraka
ale tym razem w towarzystwie pomarańczy. Pamiętajcie , że taki sok
najlepiej wypić od razu po przygotowaniu (najpóźniej do 3 godzin).
Jest wtedy najzdrowszy. Jeśli nie wypijemy go od razu wstawić do lodówki.

sobota, 30 listopada 2019

Jesienny sok marchewkowy z selerem naciowym


Kolejny przepis na domowy świeży sok z warzyw. Z dodatkiem rozgrzewającego
imbiru i kurkumy.

poniedziałek, 25 listopada 2019

Napój (mleko) owsiane


Pisałam Wam już o tym kilka razy, że ograniczam nabiał. Na początku 
zdarzało mi się kupować napoje (mleka) roślinne z dobrym składem ale
muszę przyznać, że na dłuższą metę jest to niezbyt opłacalne. Moimi 
faworytami są mleka roślinne owsiane, migdałowe i kokosowe.
Migdałowe jest już na blogu więc teraz przepis na mleko owsiane.
Wychodzi dużo taniej niż w sklepie a jest równie smaczna albo i nawet
smaczniejsze. Robię je przynajmniej dwa razy w tygodniu i wykorzystuję
do kawy, naleśników, pancakes lub innych potraw z mlekiem. 

Świeży sok z burakiem i jabłkami


Kupiłam kiedyś świeży sok z buraka w sklepie i pamiętam, że byłam 
rozczarowana. Nie smakował mi. Długo więc nie brałam pod uwagę
tego warzywa w produkcji domowych soków. Do czasu. Wypróbowałam 
ten przepis i wpadłam. Sok wyszedł pyszny. I zdrowy oczywiście :)

Zupa z dynią i czarną fasolą


Kolejna zupa na zimne dni. Z dynią i czarną fasolą. Jeśli wolicie czarną
fasolkę można zastąpić czerwoną chociaż podobno ta czarna wyróżnia się tym, że
ma w sobie antocyjany, które wspomagają pracę całego organizmu. Ma w sobie
również więcej błonnika, białka oraz wiele składników mineralnych i przeciwutleniaczy.
Ja nie przepadam za fasolą ale od kiedy nie jem prawie mięsa muszę jakoś to białko
w diecie uzupełniać więc fasola gości na moim stole dużo częściej niż kiedyś. 
Najczęściej jako dodatek do zupy lub w formie pasty do pieczywa.

poniedziałek, 18 listopada 2019

Rooibos masala chai (wegańska)


Taka moja wersja popularnej indyjskiej herbaty z dodatkiem mleka.
Od kilkunastu miesięcy nie piję czarnej herbaty i nie używam mleka
krowiego więc musiałam trochę przepis zmodyfikować pod swoje
potrzeby. Herbata dzięki przyprawom wspaniale rozgrzewa więc
na jesień i zimę idealna. Poza tym jest bardzo smaczna :)

Wegańskie pancakes orkiszowe


Te amerykańskie placuszki goszczą u nas ostatnio w każdą niedzielę.
Serwuję je rodzince na śniadanie. Są po prostu idealne chociaż bez jajek i mleka
krowiego. Ja robię je bez dodatku syropu klonowego ale jeśli lubicie słodsze
to możecie trzymać się przepisu. My syropem klonowym je polewamy
i słodyczy nam wystarczy:)

wtorek, 12 listopada 2019

Zupa jarzynowa z kaszą jaglaną


Rozgrzewająca zupa z dodatkiem kaszy jaglanej, którą polecam na zimne
jesienne lub zimowe obiady a nawet śniadania lub kolację. W tym zimnym czasie
rozgrzewać powinniśmy się przez cały dzień. 

poniedziałek, 11 listopada 2019

Sos z pieczonej papryki


Dzisiaj bardzo szybki obiad a mianowicie sos z pieczonej papryki. Doskonały
do makaronu spaghetti lub innego dowolnego. Jeśli natomiast jesteście mięsożerni
można dodać do niego podsmażone lub mielone mięso. Gdy cierpicie na nietolerancię
histaminy lub jesteście uczuleni na pomidory można pominąć przecier pomidorowy
dodając nieco więcej bulionu.

niedziela, 3 listopada 2019

Pasztet z cukinii


Ostatnio właściwie nie jem mięsa i wędlin więc piekę sobie albo warzywne 
pasztety albo robię różnego rodzaju pasty. Takie do pieczywa. Dziś prezentuję
Wam pasztet z cukinii. Uwielbiam cukinię więc było pewne, że pasztet z jej
udziałem pojawi się na moim stole. Sprawdził się więc pewnie pojawi się 
jeszcze nie raz.

sobota, 26 października 2019

Zupa krem z pieczonej papryki


Oprócz dyni  i cukinii moim ulubionym jesiennym warzywem jest 
papryka. Ostatnio na blogu prezentowałam pastę z pieczoną papryka a dzisiaj 
dzielę się z Wami przepisem na gęstą i sycącą zupę krem. Na blogu
pojawi się więcej przepisów z papryka w najbliższym czasie więc 
wypatrujcie jeśli lubicie ją tak jak ja :)

Placki z dyni


Ciąg dalszy przepisów z dynią :) To propozycja dla wszystkich lubujących 
się w smakach dyni na wytrawnie. Placuszki z surowej dyni a nie z puree więc
szybkie w wykonaniu. Do ich wykonania potrzebujemy tylko 3 składników plus 
przyprawy. Super smakują z borówką (do mięs i serów) lub z powidłami.
Można spożywać też oczywiście sauté. 

środa, 23 października 2019

Chleb na zakwasie bez zagniatania


Bardzo dawno nie wstawiałam nowego przepisu na pieczywo a w październiku 
(dokładnie 16-stego) przecież obchodzimy międzynarodowy dzień chleba. Nadrabiam
zatem i zapraszam do pieczenia. Zapraszam nawet tych początkujących ponieważ chleb
nie wymaga zagniatania więc nie ma wymówek, że za trudny :) Co prawda wymaga
nieco czasu ale w weekend jest go więcej więc możemy się zabrać i cieszyć jego smakiem
razem z rodziną przy śniadaniu lub kolacji.

sobota, 19 października 2019

Pasta twarogowa z dynią


Taka trochę nietypowa pasta bo na słodko. Sprawdzi się na jesienne śniadanie
na słodko np. z bułeczką lub rogalikiem. Najlepiej domowym oczywiście :)
Muszę tu się przyznać, że zdania w domu były podzielone co do tej pasty
więc nie jest ona dla każdego. Połączenie trochę inne. W każdym bądź razie 
w zastępstwie dżemu się na pewno sprawdzi :)

Mini serniczki dyniowe


Serniczki piekłam na tą samą imprezę plenerową co tartę z kurkami więc
rozumiecie, ze na imprezie można pozwolić sobie na więcej:) 
Co bardzo mnie cieszy "poszły" wszystkie -znaczy nie były złe :)
Dla wielbicieli zarówno serników jak i dyni oraz korzennych smaków.

czwartek, 17 października 2019

Tarta z kurkami


Miałam przyjemność robić tą tartę na imprezę plenerową. Muszę przyznać, że
kilku osobom przypadła do gustu i prosiły o przepis. Przepis więc podaję. Ja
skorzystałam z ciasta francuskiego ale polecam zrobić domowe kruche. Myślę, że
będzie jeszcze smaczniejsza.

Napój imbirowy z kurkumą i cytryną


Zbliża się czas chłodnych jesiennych i zimowych dni. Powinniśmy wzmacniać
nasz organizm i rozgrzewać od środka. Skończył się już czas lodów, jogurtów i 
zimnych deserów. Teraz do łaski wraca imbir, kurkuma, miód i cytryna. 
Polecam wypić chociaż szklaneczkę dziennie takiego napoju a na pewno 
przysłuży się to nam i naszemu zdrowiu.

Curry z dyni (wegańskie, bez glutenu)


W najbliższym czasie na blogu pojawi się kilka typowo jesiennych przepisów.
Najwięcej będzie ich z dynią. Jakoś nie mogę się w tym roku nią nasycić. Jest jeszcze 
tyle przepisów w których wykorzystujemy dynię, że boję się, że czasu mi zabraknie
a i mój zapas dyni z działki też się kończy niestety. Dzisiejsze curry to taki szybki
wegański i bezglutenowy obiad. Bardzo aromatyczny i idealny na jesienny 
chłodny dzień ponieważ dodatek przypraw cudownie nas rozgrzeje. Mnie bardzo 
to curry przypadło do gustu. Mam nadzieję, że i Wam również przypadnie :)

czwartek, 10 października 2019

Zupa krem z dyni i marchewki


Kolejna zupa dyniowa na blogu. Bez takiej zupy nie wyobrażam sobie jesieni :)
Jak pisałam wcześniej dynie mamy swoje więc zupa dyniowa być musiała.
Dynia to skarbnica witamin i silny przeciwutleniacz. Jest bogata w cynk i witaminę C
Chroni więc nasz układ odpornościowy a jesienią jest to bezcenne. Obok wymienionych
witamin znajdziemy w niej jeszcze witaminę A, B1, B2, PP oraz E. Im ma bardziej 
pomarańczowy kolor tym ma więcej karotenu a ten wpływa na naszą skórę. Polecam 
więc sięgać po dynię wszystkim bo teraz właśnie jest na to najlepszy moment.

środa, 9 października 2019

Pasztet z dynią


Jesień to czas warzyw takich jak dynia. Ja mam dynię z naszej działki 
i staram się ją wykorzystywać na różne sposoby. Jednym z nich jest pasztet.
Muszę przyznać, że zachwycił mnie od pierwszego kęsa. 

sobota, 28 września 2019

Świeży jesienny sok z dyni i żurawiny


Kolejny domowy sok warzywno-owocowy. Jestem ich wielką fanką.
Dobrze wypić sobie szklaneczkę takiego soku dziennie. To super
porcja witamin. W dzisiejszym przepisie wzbogacony o świeżą
żurawinę.

Pasta słonecznikowa z pieczoną papryką


Uwielbiam tego typu pasty a ponieważ mamy jesień i sezon na paprykę
postanowiłam jej właśnie użyć w paście. Papryka to samo zdrowie. Jest
źródłem witaminy C,A,E oraz potasu, żelaza, wapnia i magnezu. Witaminy C
ma znacznie więcej niż inne warzywa i owoce. Oczywiście najwięcej tej
witaminy znajdziemy w surowym warzywie. Warto sięgać po nią więc jesienią
bo witamina C jak wiadomo w sezonie jesienno-zimowym jest nam bardzo
potrzebna.

sobota, 21 września 2019

Zupa krem z kurek


To chyba najbardziej popularna zupa mojego autorstwa. Znalazła się 
w gazetce kulinarnej i jako przepis miesiąca na jednej ze stron. W sumie 
się nie dziwię bo zupa jest na prawdę bardzo dobra :) Jeśli lubicie delikatne
zupy kremy to nie powinniście żałować. Jeśli nie to pora spróbować
a może się przekonacie :) Jesienią takie gorące, pożywne zupy niezastąpione :)

Świeży sok marchewkowy z imbirem


Pożyczyłam od mamy wyciskarkę do owoców i przepadłam :) Codziennie w domu
mamy soki owocowo-warzywne z innym składem. Taki zastrzyk witamin na
pewno przyda się każdemu a i dzieciom lepiej zrobić domowy soczek niż
kupować te sklepowe z podejrzanym składem. Sprawdzi się zarówno do szkoły
jak i do pracy Dzisiejszy sok z dodatkiem rozgrzewającego imbiru.
Idealnie na chłodne dni.

poniedziałek, 16 września 2019

Szarlotka półkrucha


Bez szarlotki nie wyobrażam sobie jesieni:) Musi być chociaż raz bo inaczej
czegoś mi brakuje :) W tym roku postawiłam na szarlotkę półkruchą z przepisu
mojej mamy w trochę innym wydaniu(znajdziecie ją też na starym blogu). 
Jej niewątpliwą zaletą jest to, że nie musimy robić musu z jabłek. 
Jabłka wystarczy zetrzeć na tarce. Szarlotka wychodzi mało słodka więc jeśli lubicie
słodsze wypieki dodajcie więcej cukru lub ksylitolu.

czwartek, 5 września 2019

Placuszki z cukinią


Placuszki znalazłam w necie jakiś czas temu i robiłam je już kilka razy.
Bardzo smakują mojemu synowi a my "starzy" też nie pogardzimy :)
W wersji oryginalnej piecze się je w piekarniku i tak jest najzdrowiej jednak
mnie to pieczenie nie wychodzi. Placki strasznie przyklejają się do podłoża
niezależnie czy wyłożę papierem czy tylko posmakuję blaszkę olejem. Smażę je więc
na patelni. Są nieco bardziej tłuste ale też bardzo dobre. Idealne z sosem czosnkowym.

niedziela, 1 września 2019

Sałatka z grillowaną brzoskwinią


Sałatka na pożegnanie wakacji z grillowaną brzoskwinią i borówkami.
delikatna, idealna na deser. Niestety wakacje już się kończą i z nią pyszne
owoce lata. Nie martwi mnie to bardzo ponieważ jesienne owoce również
są bardzo smaczne :) 

Wybaczcie, że blog taki zaniedbany ale mam problem z moim starutkim
komputerem, który pomału odmawia posłuszeństwa. Muszę robić
kombinację alpejskie żeby wstawić post. Jeśli chodzi o gotowanie to też
poszaleć sobie nie mogę. Mąż ma swoją dietę od dietetyka, a syn zupełnie 
inny gust kulinarny (kuchnia typowo włoska-pizza, grzanki zapiekanki:)
więc dla siebie też nie chce mi się wymyślać. Może jesień przyniesie 
więcej chęci do gotowania. Zobaczymy.

niedziela, 14 lipca 2019

Sok z agrestu


W tym roku nie robię zbyt wielu przetworów ale nie odmówiłam sobie 
zrobienia soku z agrestu. Agrest mam z działki więc szkoda żeby się 
zmarnował. Tym razem postawiłam na tradycyjny sposób robienia
soku czyli zasypanie owoców cukrem w dużym słoiku. Taki babciny 
sposób ale zapewniam, że sprawdzony. Bez cukru niestety się nie obędziemy.
Możemy go ewentualnie zastąpić ksylitolem.

wtorek, 30 kwietnia 2019

Pasta z rzeżuchy


Wiosenna, pełna witamin pasta z rzeżuchy i pestek słonecznika. Świeża rzeżucha jest 
uznawana za skarbnicę witamin A,C,K,B2,B6 oraz kwasu foliowego. Zawiera
również minerały: magnez, wapń, żelazo, potas, jod, miedź i mangan. Warto więc
wyhodować sobie na kuchennym parapecie i podjadać do kanapek lub właśnie
w formie takiej pasty.

czwartek, 25 kwietnia 2019

Chleb na maślance


Dawno nie było pieczywa na blogu więc pora to nadrobić. Ostatnio jakoś się
zaniedbałam z pieczeniem a jeśli już to robię ze sprawdzonych i starych przepisów.
Tym razem postawiłam na przepis z książki Piotra Kucharskiego
 "Chleb-domowa piekarnia". 

poniedziałek, 8 kwietnia 2019

Batony migdałowe (wegańskie i bez glutenu)


Zdrowe batoniki migdałowe sprawdzą się idealnie gdy dopadnie nas ochota
na coś słodkiego. Domowy batonik ma ten plus, że możemy regulować w nim
ilość cukru i nie dodajemy zbędnych chemicznych dodatków. Możemy je jeść
ze świadomością, że nie szkodzi nam a dodaje energii.

poniedziałek, 25 marca 2019

Paluchy z sezamem (makiem)


Zamiast kupować w sklepie paluszki pełne chemicznych dodatków proponuję
upiec sobie swoje w domu. Wykonanie jest bardzo proste a smak wprost rewelacyjny:)
Są chrupiące i mają tę zaletę, że możemy je posypać tym co lubimy:  sezamem, makiem
lub ziołami. Paluchy sprawdzą się jako przekąska dla całej rodziny.

poniedziałek, 11 marca 2019

Migdałowe kulki (wegańskie, bez glutenu)


Małe słodkie migdałowe kulki w wersji wegańskiej i bezglutenowej. Myślę, że 
skradną nie  jedno serce. Moje już zdobyły.

Krakersy orkiszowe z ziarnami (wege)


Wybaczcie, że ostatnio tak mało się dzieje na blogu ale niestety spowodowane jest
to moimi kłopotami ze zdrowiem. Krakersy to takie coś małego do pochrupania.
Czasem mamy ochotę na tzw. słone przekąski jak paluszki cz krakersy właśnie. Moja
wersja jest pozbawiona wszystkich wzmacniaczy smaku i konserwantów a zawiera
w sobie ziarna dyni, sezamu i siemienia lnianego. Nie wiem jak wy ale ja wybieram
wersję domowych krakersów :)

piątek, 8 lutego 2019

Sałatka z kurczakiem i mandarynkami


Taka trochę zimowa sałatka bo z mandarynkami. Bardzo lubię tego typu
sałatki czyli połączenie mięsa w tm wypadku z kurczaka z owocami. Jeśli też
lubicie to sałatka powinna Wam smakować :)

sobota, 26 stycznia 2019

Curry z brokułem i ciecierzycą (wegańskie i bez glutenu)


Jeśli nie macie czasu na długie stanie przy "garach" to curry właśnie
zalicza się do takich błyskawicznych obiadów. Jest wegańskie i bez
glutenu więc zadowoli na pewno osoby na tych dietach. Jest też bardzo
smaczne co z pewnością zadowoli wszystkich:) Pamiętajmy jednak,
żeby kupować podane składniki w puszkach jak najlepszej jakości.
Zawsze ciecierzycę można też ugotować samemu a pomidory w sezonie
dodać świeże.

środa, 9 stycznia 2019

Sałatka z kaszą bulgur i tuńczykiem


Prosta sałatka z kaszą bulgur i tuńczykiem, którą możemy zabrać ze sobą
do pracy lub na uczelnię. Szybka w przygotowaniu. Możemy do niej uzyć
dowolną kaszę która np. zostanie z obiadu. 

poniedziałek, 7 stycznia 2019

Sernik kawowy na spodzie brownie


Sernik kawowy na spodzie brownie nie tylko tak ładnie wygląda ale 
również bardzo dobrze smakuje. Był również ( jak serniczki czekoladowe)
przygotowany specjalnie na noc sylwestrową. Sernik na specjalne okazje
i tym co postanowili zadbać o dietę od stycznia raczej nie polecę ;)

środa, 2 stycznia 2019

Mini serniczki czekoladowe


Zaczynamy nowy rok na słodko:) Nie często na blogu pojawiają się tego
typu słodycze czyli takie na "bogato" z bitą śmietaną. Te piekłam na
Sylwestra więc myślę, że wszystko jasne :) Serniczki mocno czekoladowe
więc dla czekoladohokików jak znalazł.