Taka moja wersja popularnej indyjskiej herbaty z dodatkiem mleka.
Od kilkunastu miesięcy nie piję czarnej herbaty i nie używam mleka
krowiego więc musiałam trochę przepis zmodyfikować pod swoje
potrzeby. Herbata dzięki przyprawom wspaniale rozgrzewa więc
na jesień i zimę idealna. Poza tym jest bardzo smaczna :)
Składniki dla 1-2 osób:
- 5 ziaren kardamonu
- 3-4 goździki
- 1 gwiazdka anyżu
- 1 ziarno pieprzu
- 2-3 plasterki świeżego imbiru
- 1/2 laski cynamonu cejlońskiego
- 2 -3 łyżeczki herbaty rooibos
- 1 szklanka mleka roślinnego (u mnie owsiane)
- 1-2 łyżeczki syropu klonowego, miodu, ksylitolu (opcjonalnie)
Do moździerza włożyć kardamon, goździki, anyż i ziarno pieprzu. Rozgnieść
na proszek. Wrzucić do garnuszka. Wlać 1 szklankę wody. Dodać obrane plasterki
imbiru, cynamon i herbatę. Wstawić na gaz i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć
gaz i gotować ok. 10 minut. Wlać mleko, zagotować. Zdjąć z gazu i przecedzić
do kubka. dosłodzić wg, uznania. Pić gorące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz