Kolejny przepis z książki Piotra Kucharskiego z tym, że tym razem przepis
na chleb na zakwasie. Z przepisu wychodzą dwa niewielkie bochenki ale można
nie podzielić i upiec jeden. Trzeba sobie jednak zarezerwować trochę czasu bo w
sumie chleby robi się dwa dni chociaż gdyby ktoś się bardzo uparł to może zrobić
w dniu pracy przed i po powrocie do domu :)
Składniki na starter:
- 120 g aktywnego zakwasu
- 500 g mąki pszennej typ 750
- 400 ml wody
Składniki na ciasto właściwe:
- 900 g startera
- 500g mąki pszennej typ 750
- 200 ml wody
- 1,5 łyżeczki soli (15g)
Zakwas wymieszać z mąką i wodą. Przykryć i odstawić na 8-12 godzin w temperaturze
pokojowej (najlepiej zostawić na noc). Następnego dnia odważyć 900g zakwasu
(resztę schować do następnego pieczenia). Dodać składniki na ciasto właściwe,
wymieszać i wyrabiać na stolnicy oprószonej mąką przez ok. 5 minut.
Ciasto przełożyć do miski , przykryć i odstawić w temperaturze pokojowej na kolejne
8-12 godzin. Po 2 godzinach odgazować. Gdy ciasto wyrośnie podzielić na dwie części,
uformować dwa bochenki i przełożyć do dwóch koszyków do wyrośnięcia. Zostawić pod
przykryciem na 3-4 godziny. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni góra-dół.
Chleby wyłożyć na blaszkę do pieczenia, naciąć i piec w zaparowanym piekarniku przez
około 45 minut. Ostudzić na kuchennej kratce.
Źródło: Piotr Kucharski - Chleb- domowa piekarnia.
Dzień dobry,
OdpowiedzUsuńponieważ chleb ten pojawił się na liście najbardziej popularnych przepisów 2020r., postanowiłam spróbować. Mam dwa pytania: co to znaczy piec w zaparowanym piekarniku i czym mogę zastąpić kosze do wyrastania.
Dziękuję i życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku
Piec w zaparowanym piekarniku oznacza, że albo należy spryskać go wodą albo ustawić na spodzie naczynie z wodą. Kosze do wyrastania można zastąpić miską.
OdpowiedzUsuńDzień dobry, zakwas ma być żytni czy może być pszenny?
OdpowiedzUsuńUżyłam żytniego ale myślę, że i pszenny da radę.
UsuńCoś chyba Ci się z proporcjami pomyliło. 900g zaczynu na 500g maki to bez sensu. Na tyle mąki to wystarczy 90g.
OdpowiedzUsuńProszę czytać ze zrozumieniem. Starter czyli wszystkie składniki na starter.
Usuń