Bardzo prosty przepis na muffinki z dodatkiem czerwonych porzeczek. Jak dla mnie połączenie idealne. Porzeczki lekko kwaśne idealnie komponują się ze słodyczą babeczek. Lipiec to czas porzeczek więc czemu by się nie skusić;)
Składniki na 12 sztuk:
- 2,5 szklanki mąki ( u mnie orkiszowa)
- 1/2 szklanki cukru lub ksylitolu
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 szklanka maślanki naturalnej
- 1/2 szklanki oleju
- ok. 200 g czerwonych porzeczek (lub innych owoców lata)
W misce zmieszać mąkę, cukier i proszek. W drugiej wymieszać jajko, maślankę i olej. Dodać mokre składniki do suchych i wymieszać tylko do ich nawilżenia czyli krótko. Dodać owoce. Wymieszać delikatnie. Ciasto umieścić w papilotkach. Piec w 190 stopniach ok. 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz