Dzisiaj przepis na szybkie danie obiadowe a la chińszczyzna. Warzywa z grzybami i jajkiem. Jak dla mnie połączenie idealne. Niestety u mnie nieco zmodyfikowany przepis ponieważ nie mogę jeść sosu sojowego więc go nie dodałam. W przepisie jednak postanowiłam go uwzględnić zgodnie z oryginałem.
Składniki:
- 1 fenkuł (koper włoski)
- jasna część pora
- 1 średniej wielości marchewka
- 250-300g pieczarek
- 4-5 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka przyprawy chińskiej 5 smaków
- sól, pieprz
Składniki na ryż smażony:
- 3 szklanki ugotowanego ryżu (najlepiej z dnia poprzedniego) -1 szklanka suchego
- 1-2 łyżki ziaren sezamu
- olej sezamowy
- 2 jajka
- 1/4 szklanki sosu sojowego
- 1 łyżka cukru trzcinowego
świeże liście kolendry, dymka, natka pietruszki -do dekoracji
Ryż rozłożyć równomiernie na patelni, posypać sezamem. Smażyć nie odwracając ok. 6-8 minut aż spód się przyrumieni. Odwrócić, przemieszać. Na środku zostawić miejsce i wbić wcześniej rozmieszane w misce jajka. Gdy zaczną się ścinać, przemieszać i wymieszać z ryżem. Na końcu wlać sos sojowy zmieszany z cukrem. Wymieszać. Zdjąć z ognia i podawać posypane dymką, kolendrą lub natką pietruszki.
Źródło: offscriptrecipes
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz