Kocham batoniki i wcale tego nie zamierzam ukrywać :) Mam oczywiście na myśli batoniki raw czyli bez pieczenia. Z orzechów, daktyli czy fig. Mam kilka ulubionych, które od czasu do czasu sobie kupuję ale jednak najbardziej lubię te przygotowane w domu. Nie zajmuje to wiele czasu a i batoników od razu mamy na zapas :) Tym razem postawiłam na batony z orzechów nerkowca z bananem. Bez cukru, glutenu i mleka.
Jesienna sałatka z gruszką, suszonymi śliwkami i serem z niebieską pleśnią. Bardzo lubię to połączenie i chociaż w chłodniejsze dni wolę jeść raczej rozgrzewające potrawy to naszła mnie ochota na coś zielonego :)
Jak co roku mamy jesień a po niej zimę. Coraz więcej zarazków w powietrzu i łapiemy infekcje. Ażeby temu zapobiec powinniśmy wzmocnić naszą odporność. Proponuję domowe i bardzo naturalne sposoby. Bardzo dobrze sprawdza się imbir, kurkuma, cytryna czy miód. Połączyłam to wszystko w jedną herbatkę z dodatkiem jeżówki purpurowej (echinacea), która jest znana właśnie jako środek na zwiększenie odporności lub na przeziębienie. Proponuję pić szklankę takiej herbatki dziennie.
Prawdziwie jesienne gofry dyniowe czyli z dodatkiem puree z dyni. Przyznam, ze robiłam je po raz pierwszy. Wcześniej tylko tradycyjne, chociaż raz belgijskie a no i brokułowe. Teraz w kolejce czekają cukiniowe. Jeśli lubicie gofry inne niż tradycyjne to polecam spróbować.