W tym roku postawiłam na babkę z mąki gryczanej. Unikam glutenu i dlatego mój wybór jest właśnie taki. Przepis przyda się osobom, które też muszą go unikać a jeśli nawet możecie go jeść to będzie to jakaś odmiana na wielkanocnym stole ;) Babka wychodzi puszysta i raczej jest z tych wilgotnych a nie suchych.
Bardzo lubię na śniadanie zjeść domowej roboty granolę. Może być z mlekiem roślinnym lub w formie deseru z jogurtem np. kokosowym. Być może w tej ostatniej formie nawet będzie lepsza na drugie śniadanie lub nawet deser. To już pozostawiam Wam do wyboru :)
Wegańskie i bezglutenowe chrupiące kotleciki. Czego chcieć więcej? Jak dla nie idealne. Co prawda mojemu nastolatkowi nie smakowały ale zadowolić nastolatka nie jest łatwo :) Dobre na obiad ale też na ciepłą kolację się sprawdzą.
Przepis na bardzo szybki obiad przyda się na pewno wszystkim zapracowanym. Zupę robi się bardzo szybko ale trzeba pamiętać o namoczeniu soczewicy dzień wcześniej. Wychodzi gęsta i bardzo aromatyczna dzięki przyprawom takim jak kmin czy kurkuma. Rozgrzewa i syci w chłodniejsze dni.
Mocno czekoladowe muffinki do których zrobienia wykorzystałam czarną fasolę. Nie obawiajcie się jednak bo fasoli w muffinkach wcale nie czuć. Dla wszystkich, którzy lubią zdrowsze wersje deserów i oczywiście dla wielbicieli mocno czekoladowych smaków.
Od prawie miesiąca ograniczam w mojej kuchni gluten i muszę przyznać, że całkiem dobrze się z tym czuję. Na pewno ma to dobry w pływ na moją tarczycę a dokładnie niedoczynność na którą choruję już od ponad 10 lat. Krakersy to dobra przekąska między posiłkami kiedy mamy ochotę coś "pochrupać". Nawet mojemu bardzo wybrednemu dziecku smakowały:)
Bardzo czekoladowe ciasteczka w smaku przypominające ciasto brownie. Ciastka bez glutenu, jajek, mleka więc prawie dla każdego :) Jedynym ich minusem (oprócz tego, że znikają w zastraszającym tempie) jest to, że są dość delikatnej struktury. Trzeba się więc z mini dość delikatnie obchodzić :)
Dzisiaj serwuję Wam muffinki, które śmiało możecie zabrać ze sobą do pracy czy szkoły na drugie śniadanie. Są bardzo wilgotne i śmiało mogą sięgać po nie osoby z nietolerancją gluteny czy nabiału. Obecnie jestem na diecie podobnej do diety paleo więc pewnie w przyszłości troszkę się pojawi przepisów właśnie takich bezglutenowych. Moja tarczyca się zbuntowała i muszę coś z nią zrobić a ponieważ dieta czyni cuda więc od diety zaczynam :)
Lubicie desery z nasionami chia? Ja tak. Dziś zapraszam Was zatem na taki łatwy czekoladowy deser właśnie z tymi małymi czarnymi nasionkami. Takie małe słodkie co nieco a ile radości z zjedzenia :) Mój z dodatkiem jogurtu kokosowego który możemy zastąpić np. śmietaną z mleczka kokosowego.